Чилийският архипелаг Хуан Фернандес в Тихия океан включва остров Робинзон

...
Чилийският архипелаг Хуан Фернандес в Тихия океан включва остров Робинзон
Коментари Харесай

Остров Робинзон Крузо с мерки за защита на екосистемата си

Чилийският архипелаг Хуан Фернандес в Тихия океан включва остров Робинзон Крузо и има неповторима екосистема . За да подсигуряват оцеляването й, локалните поданици пазят околната среда от близо век, само че желаят да превключат на по-висока скорост.

Разположена на 700 км от чилийския бряг, тази територия ненапълно дължи известността си на литературата - шотландският моряк Александър Селкърк прекарал самичък 4 години там и въодушевил Даниел Дефо (1660 - 1731) да напише фамозния си разказ " Робинзон Крузо ".

Двата основни острова, всеки от които с повърхност 50 кв.км, са Робинзон Крузо и Александър Селкърк. Част от архипелага е и остров Санта Клара. Единственото населено място на архипелага - Сан Хуан Баутиста, е издигнато на остров Робинзон Крузо от швейцарския барон Алфредо Ван Род и е с 1000 поданици.

През 1977 година ЮНЕСКО разгласи архипелага Хуан Фернандес за биосферен резерват, в който 65 % от растителните типове са ендемични.

През последните няколко години нараства обвързваното със отбраната на локалната околна среда безпокойствие, тъй като дървета и цветя, които се срещат само на архипелага, са застрашени от инвазивни типове растения и от довеждането на домашни любимци, по-специално кучета и котки. Това въпреки всичко не е нещо ново. Жителите на Хуан Фернандес обаче потвърждават от 1935 година, че умеят да вземат ограничения за отбрана на околната среда, откакто избавиха от изгубване типа ракообразни Jesus frontalis.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР