Чилиец, отвлечен при раждането си по време на диктатура, се среща с майка си след 42 години

...
42-годишен адвокат, който беше откраднат при раждането си по време
Коментари Харесай

42-годишен адвокат, който беше откраднат при раждането си по време на управлението на чилийския диктатор Аугусто Пиночет и израснал в Съединените щати, пропътува хиляди километри до Южна Америка, за да се срещне с биологичната си майка за първи път.

„Тя не знаеше за мен, защото ме взеха при раждането и й казаха, че съм мъртъв“, каза Джими Липерт Тайдън във видео в TikTok, докато беше в самолета, за да се срещне с майка си за първи път. „Когато поиска тялото ми, те й казаха, че са го изхвърлили.“

„Така че никога не сме се прегръщали, никога не сме се прегръщали.“

Вървейки по улица в родния град на майката Валдивия около 740 км (460 мили) южно от чилийската столица, с букет цветя в ръка, Липерт Тидън през сълзи прегърна Мария Анджелика Гонзалес, неговата биологична майка, и й каза, че я обича.

Той пътува до Чили със съпругата си и две дъщери, които срещнаха баба си за първи път.

Lippert Thyden се свърза отново със семейството си благодарение на ДНК проследяване чрез MyHeritage.com и Nos Buscamos, чилийска неправителствена организация, която помага за възстановяването на хората, разделени през 17-те години диктатура. Хиляди хора бяха изчезнали и десетки хиляди бяха измъчвани по време на управлението на Пиночет, което приключи през 1990 г.

Основателката на Nos Buscamos Констанца дел Рио създаде организацията, след като не успя да намери информация за собственото си биологично семейство. Неправителствената организация казва, че е успяла да помогне на около 400 души да се свържат отново със семействата си.

„Този ​​случай е един от стотиците или хиляди случаи на трафик на деца по време на диктатурата и демокрацията“, каза дел Рио. „Тези деца бяха обявени за мъртви и продадени на чужденци за 10 000 или 15 000 долара.“

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР