Чикаго влезе в историята като за първи път избра афроамериканка

...
Чикаго влезе в историята като за първи път избра афроамериканка
Коментари Харесай

Лори Лайтфут е първата чернокожа жена, избрана за кмет на Чикаго

Чикаго влезе в историята като за първи път избра афроамериканка за собствен кмет, оповестява Би Би Си.

Лори Лайтфут е някогашен федерален прокурор, като преди този момент не е заемала политически пост. Тя се бори против конкуренцията с 13 други претенденти. Лайтфут доминираше на балотажа с повече от 74% от гласовете.

Г-жа Лайтфут също по този начин е първият кмет на града с хомосексуална ориентировка. След формалното оповестяване на резултатите, тя чества на сцената със брачната половинка и щерка си.

"Там довечера гледат доста дребни девойки и момчета. Наблюдават ни. И те виждат началото на нещо, което е малко по-различно. ", сподели тя пред тълпата, събрала се да отпразнува успеха ѝ в сряда вечерта.

56-годишниата американка е считана за новобранец с битката за гласове. Тя организира акция с платформа, която цели да постави завършек на политическата корупция и да помогне на фамилиите с по-ниски приходи. Престъпленията и работата на полицията също бяха отпред в дневния ред на платформата ѝ в град, малтретиран от високи равнища на принуждение и убийства.

Преди Лори Лайтфут водила комисия за отговорността на полицията. Цивилният орган бил основан след гибелта на 17-годишно момче на име Лакън Макдоналд бе убито от полицейски чиновник през 2014 година и следващ опит да се прикрие случая.

Нейната дефинитивна победа бе оповестена в сряда при второто гласоподаване против Тони Преквинкъл - друга афроамериканска жена. Лайтфут се причислява към възходящия брой на чернокожи дами, които са определени за кметове в Съединени американски щати. Седем други американски градове, в това число Атланта, Ню Орлиънс и Сан Франциско, сега се управляват от дами афроамериканки.

Новият кмет на Чикаго ще поеме длъжността от Рах Емануел, който преди този момент беше шеф на кабинета на някогашния президент Барак Обама.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР