Чифт сини велурени обувки, носени от Елвис Пресли в началото

...
Чифт сини велурени обувки, носени от Елвис Пресли в началото
Коментари Харесай

Чепици за 120 хил. лири? Може, щом са на Елвис Пресли

Чифт сини велурени обувки, носени от Елвис Пресли при започване на кариерата му, бяха продадени на търг за 120 000 английски лири (142 000 евро), заяви ДПА.

Blue Suede Shoes ( “Сини велурени обувки ”) е шлагер на Елвис Пресли от дебютния му албум от 1956 година, носещ неговото име. Песента в действителност е кавър на осъществяване на Карл Пъркинс от предната година.

Звездата, прочут като Краля на рокендрола, е носил обувките на сцената и отвън нея през 50-те години на предишния век, в това число по време на присъединяване си в телевизионното шоу на Стив Алън, където пее Hound Dog.

Елвис подарява сините обувки с размер 44 на собствен другар, откакто е свикан да се причисли към американската войска.

Очаквало се е обувките да доближат цена сред 100 000 и 120 000 английски лири, когато в петък бяха обявени на търг на аукционната къща „ Хенри Олдридж и наследник “ в западноанглийския град Девайзес в графство Уилтшър.

Продажната им цена се открива на 95 000 английски лири, като общата сума доближава 120 000, в това число наградата на купувача и Данък добавена стойност.

Собственикът на аукционната къща Андрю Олдридж споделя историята на обувките: „ Когато Елвис постъпва в американската войска, той направил изпращане в имението си „ Грейсленд ". Тогава извикал някои от присъстващите на горния етаж и раздал част от облеклата, които не считал, че ще му трябват или ще желае, когато се върне от армията. Сините обувки получил Алън Фортас, шеф на клон в компанията на Елвис и негов другар “.

През миналите години обувките са били изложени в разнообразни музеи.

Олдридж разясни, че обувките са били тествани от Джими Велвет, непосредствен другар на Пресли и водещ експерт по наследството на артиста.

Миналата година аукционната къща продаде палто от норки, принадлежало на артиста, за 128 000 английски лири на американски колекционер.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР