Новият закон за изборите във Великия държавен хурал (парламент) на

...
Новият закон за изборите във Великия държавен хурал (парламент) на
Коментари Харесай

Монголия за първи път вкара 32 жени в парламента по новия изборен закон

Новият закон за изборите във Великия държавен хурал (парламент) на Монголия вкара правилото, че от 126 депутати, в новия привикване една трета би трябвало да бъдат дами, тъй че в новият състав на законодателния орган те ще бъдат 32, оповестиха Централната изборна комисия. „ Според новия закон за парламентарните избори 30% от тях би трябвало да са дами. Според резултатите от гласуването 8 дами, от които 3 министри, са определени по мажоритарни региони, 24 - по партийни описи. На идващите избори  деът а дамите народни представители по закон би трябвало да доближи 40% “, оповестяват от изборната комисия.

Според нея на 1 юли е почнало издаването на удостоверения на 126 претенденти от новия  парламент. Сред тях са министърът на външните работи, министърът на културата, министърът на труда и обществената отбрана, като и трите са дами.

Монголия има парламентарно ръководство - победилата партия образува държавното управление и излъчва министър-председател. Въпреки това, последната корекция на конституцията през 2022 година разрешава на всички министри по едно и също време да работят и като членове на Народното събрание.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР