ЧЕЗ не е виновен, че големите играчи нямат апетит да

...
ЧЕЗ не е виновен, че големите играчи нямат апетит да
Коментари Харесай

Бивш Шеф В Чез Даде Отговора На Въпроса, Който Всички Си Задават! Ще Мине Ли Сделката За Продажбата! За Всеобщо Изумление Съобщи, Че

ЧЕЗ не е отговорен, че огромните играчи нямат вкус да влагат ", сподели някогашният действен шеф на ЧЕЗ Петер Баран, който 5 години е бил отпред енергоразпределителната компания. " ЧЕЗ е акционно сдружение, който си има директорски съвет и контролен съвет. Няма значение къде ще бъде купена тази компания, тя не е държавна и министърът на Чехия няма никаква власт над нея. Това е доста политически сензитивна тематика и постоянно ще бъде ", изясни той.

" Хората в Европа се отопляват със безценен ток и когато те заплащат високите си сметки за ток не са удовлетворени и упрекват политиците. Регулаторът дефинира цената на тока, а не те. Той усилва, понижава и дефинира тези неща. Винаги сме имали разправии ", изясни още някогашният шеф на енергоразпределителното сдружение. " Всички се учудват коя е Гинка, това ми харесва.

До в този момент за няколко години се изредиха доста задгранични компании, които желаеха да купят ЧЕЗ, само че предлагаха неудовлетворяваща цена за това. Според мен няма по какъв начин министър-председателите на България и Чехия да не знаят за подобен вид договорка. Може да нямат детайлности, само че сигурно са наясно ", твърди той. " Няма институция в България, която да спре тази договорка. Тя ще се случи. Ако самата компания не се откаже от договорката, тя ще се реализира ", заключи Баран.

По отношение на договорката с " Инерком България " Баран счита, че в централата на чешката компания са си свършили професионално работата и беше безапелационен, че щом има покупател и обезпечено финансиране, продажбата може да се случи. Той не чака, че институциите могат да спрат процедурата по продажбата на ЧЕЗ България. Единственият вид договорката да бъде анулирана е купувачът да се откаже или финансиращите институции да не провиснал заема.

Още през 2013 година, когато поради обвинявания за надписани сметки падна държавното управление на България, CEZ Group е имала желание да се изтегли от страната и да се насочи към други пазари - Германия и други страни в Западна Европа, сподели още Петер Баран. Той призна, че компанията е имала доста спорове с държавното управление и средата.

В допълнение пазарът у нас е неустойчив и евентуално това е повода страната да не е апетитна за огромните играчи, счита той. Според него повода другите предложения, които е получила CEZ Group за активите в България, да не бъдат признати, е, че те не са удовлетворили управлението на компанията. Баран разяснява още, че постоянно в интервала на своето ръководство - от 2011 година до 2015 година, е имал разногласия с енергийния регулатор за цената на тока, само че добави, че компанията не е работила на загуба.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР