ЧЕЗ Електро България“ препоръчва разумно потребление на електроенергия през лятото.

...
ЧЕЗ Електро България“ препоръчва разумно потребление на електроенергия през лятото.
Коментари Харесай

7 начина да плащате по-малко ток през лятото

„ ЧЕЗ Електро България “ предлага рационално ползване на електрическа енергия през лятото. Това оповестиха от пресцентъра на сдружението.

Спазването на няколко лесни правила обезпечава най-благоприятен комфорт и усилва равнището на енергийна успеваемост без да покачва сметките за ток „ ЧЕЗ Електро България “ АД припомня на клиентите си да не престават да наблюдават и интензивно да управляват потреблението на електрическа енергия в домовете си през лятото. Традиционно през по-горещите дни потреблението на електрическа енергия се усилва с близо 10% в съпоставяне със междинното ползване за сезона заради потреблението на климатични системи за изстудяване.

В разгара на лятото все по-често посягаме към отдалеченото на климатика – най-предпочитания и удобен метод за изстудяване на дома или офиса. За да си осигурим мечтаното улеснение, без това да се отрази в голямо повишаване на сметките ни за ток, е належащо да изберем деликатно охлаждащата система и да я експлоатираме отговорно.

При закупуването на климатик е целесъобразно да се дефинира подобаващата му мощ според от кубатурата на помещението, както и да се вземат поради следните фактори: съществуване на външна или вътрешна изолираност, тип на стъклопакета и дограмата, ревю и местонахождение на помещението.

При избор на вид климатик е от изключително значение спецификата на другите системи. Сплит системите са подобаващи за отопление и изстудяване на едно помещение в дома, като изборът е сред стандартни и инверторни или хиперинверторни системи. Мулти сплит системите са подобаващи за отопление или изстудяване на няколко пространства. Професионалните системи като касетъчни, канални, колонни, таванни, терпомомпи и други, са подобаващи за къщи, търговски, индустриални или индустриални пространства.

При избор на охлаждаща система от значително значение е равнището на енергийна успеваемост на продукта. Спазването на няколко лесни правила обезпечава най-благоприятен комфорт и усилва енергийната успеваемост, без да покачва сензитивно потреблението на сила:
-Изберете климатик с висок клас енергийна успеваемост – А++.
-Ако желаете да охлаждате стая и кулоар, изберете климатик с по-голяма мощ. Така ще охлаждате по-бързо и дейно, като ще запазите компресора на климатика за по-дълго време, а и разходът на електрическа енергия ще е рационален. Температурата при изстудяване би трябвало да е към 23⁰С /през лятото въздухът е по-сух и по-бързо усещате охлаждането от климатика/.
-Не настройвайте климатика на доста ниска температура /като да вземем за пример 18⁰С/, с цел да охлади по-бързо. Най-добрият метод за изстудяване е поддържането на непрекъсната температура.
-Ако моделът разрешава, използвайте вариантите за нощен режим на климатика, а не го спирайте, по този начин ще се намали шума на външното тяло и няма да усещате течение или прекомерно изстудяване.
-Насочете клапите на климатика нагоре. По този метод студеният въздух от климатика ще измести топлия в стаята от тавана гладко към пода и дейно ще охладите цялото помещение.
-Не очаквайте от климатика да охлажда по-голямо по размер помещение, несъобразено с неговата мощ. По този метод ще увеличите потреблението на сила.
-Почиствайте постоянно вътрешните филтри. Така ще спестите до 30% от потреблението на електрическа енергия от климатика. Достатъчно е най-малко един път в месеца да ги измиете. Така ще си осигурите и по-чист и пресен въздух, ще се облекчи и работата на компресора, а оттова – и потреблението на сила.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР