Четвъртото правителство на премиера на Нидерландия Марк Рюте днес положи

...
Четвъртото правителство на премиера на Нидерландия Марк Рюте днес положи
Коментари Харесай

В Нидерландия нов кабинет се закле след рекордно дълги коалиционни преговори

Четвъртото държавно управление на премиера на Нидерландия Марк Рюте през днешния ден постави клетва след рекордните 299 дни договаряния след последните избори и една година откакто предходният кабинет беше заставен да подаде оставка, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Новата коалиция даде обещание великодушни разноски за устойчива сила, жилища, грижи за децата и обучение, само че първо ще би трябвало да се оправи със здравната рецесия, защото разновидността Oмикрон е довел до рекордни равнища на коронавирусните инфекции. Правителството ще би трябвало да реши до петък локдаунът, въведен от средата на декември, може да бъде омекотен макар вълната от нови случаи на ковид. Въпреки че обединението се състои от същите четири партии,които ръководят от 2017 година, бяха им нужни съвсем 10 месеца, с цел да решат още веднъж да ръководят дружно след изборите от 17 март 2020 година, които не излъчиха безапелационен победител.

За първи път в нидерландската политическа история половината от министрите в кабинета са дами. Министър на опазването на здравето и спорта става Ернст Кайперс, доктор, който навлиза в политиката, откакто е заемал високи постове в опазването на здравето, в това число като началник на национална организация, която улеснява разпределянето на пациенти сред лечебните заведения в изискванията на пандемия.

Миналия месец партиите от управлящата коалиция най-сетне се споразумяха по държавната стратегия, в която те загърбиха годините на строги икономии, приемайки проекти за разноски, подхранвани от ултраниските лихвени проценти. В програмата си новото държавно управление очерта проекти за понижаване на налозите, предложение на съвсем безвъзмездни грижи за децата на работещите родители, връщане на стипендиите за студентите и проект за създаване на към 100 000 нови жилища всяка година, показва " Асошиейтед прес ".
Тези вложения ще би трябвало да завоюват значително скептично настроената общност.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че след година на политически боричкания и съгласно някои неуверена политика във връзка с ковид доверието в Рюте като министър председател и в политиката като цяло е паднало до нови ниски равнища.

През последните месеци някои антиправителствени демонстрации прераснаха в принуждение, а няколко министри оповестиха, че са получавали смъртни закани. Миналата седмица мъж, носещ горяща факла, беше задържан в дома на Сигрид Каах, бъдещия министър на финансите. Рюте и

Марк Рюте и Виктор Орбан от Унгария са най-дълго ръководещите политици в Европейски Съюз. През август Рюте е напът да стане най-дългогодишния министър-председател в историята на Нидерландия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР