Четвъртото издание на пленера Архитектурното наследство на Таляна тази година

...
Четвъртото издание на пленера Архитектурното наследство на Таляна тази година
Коментари Харесай

Пленер по рисуване на сгради - културни ценности се провежда в творческия квартал на Варна

Четвъртото издание на пленера „ Архитектурното завещание на Таляна ” тази година ще се организира в интервала 7 – 9 септември, оповестяват уредниците за Moreto.net.

Ученици от Средно учебно заведение за филантропични науки и изкуства „ Константин Преславски ” с профил „ Изобразително изкуство ” ще рисуват на 5 местоположения в Стара Варна.

На всяка локация ще има и по един възпитаник, квалифициран да споделя на минувачите за постройките, които младите гении на Варна изобразяват.

За разлика от минали години, защото учениците са повече на брой, с изключение на на саналите обичайни четири местоположения в Таляна, ще се рисува и на спомагателна локация – Адвокатската градинка. Тя не се намира на територията на креативния квартал, само че е в непосредствена непосредственост, а и неотдавна там приключи реставрацията на следващия скъп архитектурен обект.

Водещ учител на пленера още веднъж ще бъде арх. Белин Моллов, който е и художник, осъществил повече от 30 независими изложения в страната и чужбина. Той е и специалист по стабилно районно развиване и благоустройство с богат опит. Споделя възхищението си от архитектурното завещание на Стара Варна, което в огромна степен е определящо за неповторимата атмосфера, както в креативния квартал, по този начин и в региона към Кукления спектакъл и Адвокатската градинка.

Като учители на обособените местоположения ще се включат и изявени варненски създатели и педагози с дълготраен опит – Калия Йорданова - Братанова, Севдалина Драгнева, Стефан Радков, както и представител на по-младото потомство живописци – Мария Коритовска.

Организатор на четвъртото издание на пленера е Е-АРХ ООД. Арх. Мартин Христов и арх. Галина Балева от архитектурно студио Е-АРХ ще опишат на учениците за съответни здания в Таляна, по чиято реституция са работили, както и за стадиите, през които минава всеки реставрационен развой. Лекция за учениците под формата на пешеходна обиколка ще изнесе и откривателят на културното завещание Християн Облаков.

Сред сътрудниците по проетка не престават да са Камара на архитектите в България – Регионална гилдия - Варна, Съюзът на архитектите в България – Дружество Варна, и други Финансирането още веднъж е от Фонд „ Култура ” на Община Варна, като собствен принос дават също и донори.

След първия предварителен за учениците ден – 7 септември, каним жителите и гостите на Варна да научат повече за архитектурните обекти или просто да погледат по какъв начин младите художници рисуват. Заповядайте на 8 и 9 септември, от 10.00 до 13.45 ч. , на следните местоположения :

1. Площадчето пред Дома на архитекта

2. ул. Преслав - пред Щаба на Военноморски сили и на отсрещния тротоар

3. ул. Дръзки в пешеходната ѝ част и пл. Атанас Буров

4. пешеходната част на ул. Цар Симеон I – до градинката с археологическите разкопки

5. площадчето, където се пресичат ул. Драгоман и Шейново с Бдин и Драган Цанков, известно като Адвокатската градинка
През октомври или ноември следва разкриване на галерия с творбите от четвъртото издание на пленера, като на откриването ще бъдат връчени награди на отличените.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР