Четвъртото издание на Международната награда Никола Гюзелев за оперно и

...
Четвъртото издание на Международната награда Никола Гюзелев за оперно и
Коментари Харесай

Почит към именития бас Никола Гюзелев

Четвъртото издание на Международната премия " Никола Гюзелев " за оперно и изобразително изкуство за 2021 година ще се състои в София. Тази година се навършват 85 години от рождението и 60 години от дебюта на сцената на фамозния оперен артист и актьор Никола Гюзелев, Комендатор на Италианската република, Доктор хонорис идея на Българска академия на науките, почетен с влиятелната премия " Златен Джузепе Верди " за заслугите му в Belcanto и доста други награди в България, Италия, Франция и други страни.

Събитията и Международната премия " Никола Гюзелев " в четвъртото си издание през 2021 година ще се проведат на 3 и 5 ноември. Прожекции на филми за Никола Гюзелев и среща на негови сътрудници и възпитаници с публиката ще има от 17.30 ч. на 3 ноември в Аулата нa СУ " Св. Климент Охридски "

На 5 ноември в 17.30 ч. в централното предверие на Софийската опера и балет ще бъде открита галерия с картини на Никола Гюзелев, който е и научен художник-портретист. След това, от 19 ч., на огромната сцена на операта ще стартира формалната вечер в първата си част, с връчване на Международната премия " Никола Гюзелев 2021 " на новите лауреати, съпроводена от приветствени адреси на публични посетители. Във втората част ще се състои оперно-музикален концерт на лауреатите, в акомпанимент на хора и оркестъра на Софийската опера и балет под диригентството на маестро Серджо Олива, лауреат на Международната премия " Никола Гюзелев " през 2017 година, научи ДУМА от екипа на Фондация " Никола Гюзелев ".

Новите лауреати са четирима оперни артисти с гений и блестяща интернационална кариера - мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните Добромир Момеков и Марян Йованоски (и двамата ученици на Никола Гюзелев), басът Димитър Станчев, както и брилянтният австрийски диригент маестро Густав Кун.

Събитията по случай 85-годишнината на Никола Гюзелев се реализират с помощта на взаимната работа на Фондация " Никола Гюзелев ", Българската академия на науките, Софийската опера и балет в съдействие с Италианския културен институт, община Павликени, Държавния културен институт към Министерство на външните работи, Държавната организация за българите в чужбина, биеналето " Артемидия " от Рим и под патронажа на Министерството на културата на България.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР