Четвъртият месец от мандата на правителството мина под знака на

...
Четвъртият месец от мандата на правителството мина под знака на
Коментари Харесай

Само за 4 месеца на власт кабинетът „Денков“ разреши проблеми, пренебрегвани от държавата повече от 15 години

Четвъртият месец от мандата на държавното управление мина под знака на договаряния с представители на няколко значими за България бранша, изоставени от страната през последните 15-20 години, както и на интензивна работа по основни планове, подценени от служебните държавни управления с риск за големи загуби. Въпреки ожесточената корист със страховете на хората в предизборна среда, кабинетът показва увереност да се оправи с наследените проблеми и прояви градивна диалогичност, с цел да се реализира осезателен прогрес и да се отключат процеси с дълготраен позитивен резултат върху живота на хората.

 

Ръст на заплатите и Брутният вътрешен продукт и спад на инфлацията

След година на растяща с рискови темпове инфлация посоката на кривата се промени. Това сочат формалните данни от Националния статистически институт (НСИ).

Годишната инфлация за месец август т.г. по отношение на същия месец на предходната година е 7,7%, като за пръв път от година и половина пада под 8 на 100. За същия месец 2022 година по отношение на година по-рано е била 17,7%. Сравнението на междинната работна заплата през второто тримесечие на тази година със същия интервал на предходната демонстрира, че през днешния ден вземаме с 227 лв. повече. Според данните на Национален статистически институт също, че през второто тримесечие на 2023 година брутният вътрешен артикул (БВП) нараства с 1.9% спрямо второто тримесечие на 2022 година

България навакса изоставането по ПВУ и чака над 1,4 милиарда лв. от Европейска комисия

Правителството подаде искане към Европейската комисия (ЕК) за над 1.4 милиарда лева, които страната ни чака като второ заплащане по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това стана допустимо, откакто през последните три месеца бяха изпълнени 30 ограничения, с което България навакса и към този момент покрива 94% от всички условия, които трябваше да е изпълнила още в края на предходната година.

По този метод кабинетът „ Денков-Габриел “ на процедура извършва един от главните си управнически цели - реализация на заложените в ПВУ структурни вложения и промени, тъй че страната да се справи  с провокациите и да оползотвори опциите на идните зелени и цифрови преходи. Наваксването в изоставането по ПВУ отваря и достъп на България до още европейски средства - в размер на към 9 милиарда лева за националните вложения от Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ).

Напредък по обезпечаване на обективен енергиен преход след натоварен разговор с всички заинтригувани страни

Правителството одобри Териториалните проекти за обективен преход в енергетиката и на 30 септември ги изпрати на Европейската комисия. Това е първата решителна стъпка, която страната най-сетне направи, с цел да се възстановят договарянията с Европейска комисия и страната ни да получи милиарди финансиране по няколко стратегии, които ще оказват помощ на хората във въглищните райони Стара Загора, Перник и Кюстендил.

През 2022 година заради бездействието на служебното държавно управление България пропусна шанса да получи 100 млн. евро точно поради непредадените в период Териториални проекти. До края на ноември т.г. кабинетът ще създаде план за енергийна тактика на България до 2030 година с небосвод до 2050 година, редом с актуализацията на Интегрирания проект за енергетика и климат. Това е планувано като част от визията за стабилно развиване на бранша и съответствува с настояванията на синдикатите, които съставляват заетите в енергетиката.

Само за четири седмици държавното управление съумя да притегли интереса на вложители, които към този момент са декларирали интерес да вложат общо над 3,5 милиарда лева в развиване на нови промишлености и основаване на над 4300 работни места в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Поканата към огромни евентуални вложители остава отворена, а няколко министерства предпочитано работят по привличане на производства, които ще трансфорат въглищните райони в средище на съвременна и процъфтяваща промишленост.

Още по-решителни стъпки към цифровизация и облекчение на възпитаници, родители и учители

Дигитализацията на българското обучение продължава. За облекчение на учениците и родителите хартиените учебници от I до VII клас към този момент са налични в PDF формат в платформата „ Дигитална раница “.

Медицинската записка за опрощение на отсъствията на учениците към този момент се издава единствено електронно. „ Така освен ще облекчим работата на учителите, само че и ще се борим с отсъстващите и фиктивните възпитаници, “ сподели министър председателят акад. Денков. Само за  първите 15 дни от началото на образователната година са издадени близо 40 000 е-бележки, като приблизително дневно се генерират над 5000 бележки.

Новости има и към изпитите от националното външно оценяване в IV, VII и X клас. В края на новата образователна година учениците, които не са съумели да ги положат заради медицински или различен сериозен проблем, ще имат право да го създадат на спомагателна дата по съответния предмет.

Министерството на труда и обществената политика регистрира, че към този момент са отпуснати близо 215 000 еднократни помощи за възпитаници в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Еднократната помощ от 300 лева се изплаща на два транша, като втората половина се изплаща през март единствено при изискване, че детето продължава да учи. Кандидатстването за тези средства продължава до 15 октомври т.г.

Консултативният съвет за професионално обучение и образование към Министерството на образованието и науката (МОН) одобри Стратегическа визия за развиване на дуалното образование в България до 2030 година Тя регистрира водещата роля на бизнеса в практическото образование и залага на засилена връзка за популяризирането й.

От 85 лева минималната студентска стипендия стана 120 лева, а оптималната се подвигна от 180 на 200 лева За това са отделени 6 млн. лева до края на тази година. За ремонт на студентските общежития са планувани 100 млн. лева

Увеличение има и в минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения - от 1500 на 1810 лв., считано от 1 август 2023 година Допълнителни 16 млн. лева ще бъдат предоставени на 33 държавни висши учебни заведения с общо 12 436 души научен състав, включително 2401 асистенти. Очаква се с покачването на възнагражденията да се насърчат повече младежи да вземат участие в състезания за преподаватели, което от своя страна да докара до възобновяване и развиване на академичния състав.

Подготовка за почтени и транспарантни избори

Пет министерства са ангажирани с подготовката на почтени и транспарантни локални избори, които ще се проведат на 29 октомври т.г.: Министерството на вътрешните работи (МВР), Министерството на финансите, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на правораздаването и Министерството на електронното ръководство.

До този миг Министерство на вътрешните работи работи по 147 сигнала, свързани с изборите. От тях 82 са за пазаруване на гласове, а 50 - за други нарушавания на изборното законодателство. Има сигнали и за корпоративен избор. Образувани са 10 досъдебни производства, има и арестувани.

Заедно против бедствията

На 4 и 5 септември т.г. в област Бургас рекордно количество превалявания провокира бедствено състояние. Мигновената реакция на всички институции беше основна за сполучливата евакуация на хората от района и за ограничение на вредите. В цялостен синхрон между тях институциите възвърнаха свързаността сред обитаемоте места и услугите за семействата в границите на по-малко от 48 часа.

След експресна социална поръчка още на 15 септември т.г. е подписан контракт за създаване на нов мост на мястото на разрушеното оборудване на пътя Царево – Ахтопол. На 27 септември т.г. е пуснато придвижването по краткотрайния обходен път Царево – Ахтопол, по който могат да минават в двете посоки всички типове транспортни средства.  

По време на бедствието бяха извършени спешни действия, които предотвратиха скъсването на стените на язовирите  “Потурнашки ” и “Хаджи Яне ”. Облекчителните уреди са свършили своята работа, като язовирите са спомогнали за намаление на притока на вода към деретата и количеството на формиралия се лекомислен отток към с. Лозенец.

Правителството изготвя обстоен разбор на аргументите за забележителните вреди от бедствието и скоро ще разгласи и ограниченията за по-ефективна предварителна защита.

За възстановяване на ръководството на реакциите при положение на естествени бедствия в граничния район сред България  и Сърбия стартира стратегически трансграничен план сред двете страни. Той е финансиран по програмата за трансгранично съдействие (ИНТЕРРЕГ V-А) България – Сърбия 2021-2027 с над 7,2 млн. евро.

Обединени институции в битката против домашното принуждение

Допълнителни 453 места ще бъдат разкрити в спешни центрове за потърпевши от принуждение, а  ново звено в Главна дирекция „ Национална полиция “ координира работата на полицейските чиновници по проблемите на домашното принуждение. В същото време данните на централната полицейска статистика демонстрират нарастване на броя досъдебни производства - за първите 8 месеца на 2022 година те са 853, а за същия интервал на 2023 година - 1383.

Проактивни политики за запазване на здравето

Министерство на здравеопазването (МЗ) актуализира Националната здравна тактика 2030. Това е огромна стъпка за развиването на системата и нейното трансформиране в посока към потребностите на хората, с фокус върху предварителната защита, диагностиката и комплексното лекуване. В новата тактика са залегнали характерни политики за възстановяване на майчиното и детско здраве и на педиатричната грижа; битката с рака; възстановяване на опциите за лекуване на мозъчно-съдовите болести; психологичното здраве и психиатричната грижа; развиване на донорството и трансплантациите.

Кабинетът гласоподава спомагателни средства за 29 регионални лечебни заведения. 20 млн. лева ще бъдат разпределени към тях за цялата 2023 година по ясни критерии - за поддържане готовността им за оказване на здравна помощ при изключителни обстановки, повреди и произшествия, главно за обезпечаване на трудови хонорари на личния състав и на оперативни разноски за доставяне с вода, електрическа и топлинна сила.

За първи път от две години насам в България се регистрира нараснал интерес към имунизациите. В резултат на самодейните политики и извършената осведомителна акция на Министерство на здравеопазването единствено за към седмица в страната са регистрирани над 17 000 ваксинирани против новия вариант на Коронавирус. Ваксинацията против грип също протича при засилен интерес, като тази година са обезпечени по-голям брой безвъзмездни ваксини – над 300 000 дози.

В рамките единствено на 10 дни от началото на акцията „ Да! За живот “ са осъществени 4 донорски обстановки,  като oт началото на годината досега броят им към този момент е 17. Това е с над 20% повече от предходната година и дава късмет за живот на 42 души, минали през трансплантация.

Достъпен спорт за всички и поощряване на върховите достижения

Над 100 000 деца имат опция да спортуват през актуалната образователна година посредством 237 плана на спортни организации по 7 стратегии и действия на Министерството на младежта и спорта (ММС). В допълнение към това, през новата образователна година са увеличени и средствата за учениците от ХІ и ХІІ клас, с които те ще могат да вземат участие и да се състезават и в самостоятелните спортове на ученическите игри, а освен в групови. Средствата, отпуснати за задачата, са в размер на над 1 млн. лева, което е с 50% повече по отношение на предходната година.

ММС отпусна спомагателни близо 3,2 млн. лева на 20 федерации за олимпийската им подготовка.

Адекватни решения в поддръжка на българското земеделие

След многостранен градивен разговор държавното управление подписа меморандум с българските земеделци, който удовлетворява потребностите както на родните производители, по този начин и на преработвателите. Условията на съглашението подхождат и на поетия от страната ни ангажимент за отпадане на възбраната за импорт на украинско зърно.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев е уведомил министъра на аграрната политика и храните на Украйна за подписания меморандум, който планува възбрана за импорт на слънчоглед от Украйна до края на ноември т.г. Като резултат от този диалог украинският министър е поел ангажимент до 30.11.2023 година в Украйна да се забрани износът за България на слънчоглед, рапица, пшеница и царевица. След това, в случай че България изиска, четирите култури подлежат на лицензионен режим.

Министър-председателят акад. и министър Кирил Вътев потвърдиха своя ангажимент за взаимна работа с аграрния бранш, с цел да продължи основаването на среда с по-добри благоприятни условия за повече български артикули за българските жители.

След анулацията на възбраната за импорт от Украйна държавната помощ за земеделието беше увеличена на 426 милиона лв..

В допълнение бяха отпуснати средства в размер на 22,1 млн. лева по скица „ Помощ за компенсиране на вредите по земеделските култури, породени от неподходящи климатични условия, които могат да бъдат приравнени на естествени бедствия “.

Стабилно и транспарантно финансиране на районите и пътната инфраструктура

Започна подписването на съглашения за над 67 млн. лева с 54 общини за дофинансиране на планове за общински пътища, улична мрежа и ВиК инфраструктура посредством бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството. Започва и разширение на 20 първокласни пътни сектора до габарит на скоростни пътища. В бюджета на Агенция " Пътна инфраструктура "   за идната година приоритет е възлагането на идейни планове и изработването на подробни устройствени проекти (ПУП) за тези сектори.

Отчетлив прогрес по въвеждане на незабавната здравна помощ по въздух

Първата част от наземното съоръжение за въздушните коли за спешна помощ към този момент е в България. До края на годината страната ни ще има и сертифициран авиационен оператор за незабавната помощ по въздух. Първият хеликоптер за незабавна здравна помощ към този момент има сериен номер и се чака да дойде в страната ни през януари 2024 година, а първите шестима водачи за системата отпътуваха на образование в Италия.

Още значими стъпки за възобновяване на доверието към България по пътя към Шенген

Европейска комисия приключи наблюдението на България и Румъния посредством Механизма за съдействие и инспекция. Това е знак, че Европейската комисия и водачите на европейските страни правят оценка напредъка на България в региона на върховенството на правото и е самопризнание за промените, които страната ни е направила. 

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и нейният заместител Маргаритис Схинас показаха поддръжка към България и очакване тази година Съветът на Европейски Съюз да вземе решение, с което България и Румъния да станат пълноправни членки на Шенгенското пространство. Положително решение в границите на испанското председателство чака и ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола. В изгода на България и Румъния се изрекоха също голям брой водачи и външни министри на страни членки на Европейски Съюз.

От началото на годината до 30.09.2023 година граничните служители на реда са предотвратили над 158 000 опита на противозаконни имигранти да влязат незаконно на територията на Република България, което е с 37 % повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, когато предотвратените опити са били 115 000. Възможно е част от независимо завърналите се лица навътре в Република Турция, откакто са открили български патрули по линията на границата, да са създали повече от един опит за прекосяване на наша територия. Над 12 000 незаконни мигранти са хванати навътре в страната.

Според настоящия отчет на Фронтекс сега най-засилен е миграционният напън по Средиземноморието, а не по така наречен Балкански маршрут. Това е реалност и с помощта на доста нарасналата успеваемост в противодействието на противозаконната миграция и  пресичането на огромна част от опитите за противозаконна миграция още на границата.

Напредък на България в региона на върховенството на правото

Министерство на вътрешните работи и Европейската прокуратура подписаха съглашение за усилване на съдействието с европейските делегирани прокурори в България по следствия на Европейската прокуратура. По силата на съглашението Министерство на вътрешните работи ще поддържа делегираните представители на Европейската прокуратура при осъществяване на процесуални дейности, включително с специалисти, защита, транспортно-технически и финансови средства.

Работна група в Министерство на правораздаването стартира работа и набелязва съответни ограничения за повече бистрота на държавната реклама в медиите. Гарантирането на тази прозрачност; проблемите със SLAPP делата (делата шамари), водени против публицисти, неправителствени организации, цивилен деятели и др.; възстановяване на регистъра за медийната благосъстоятелност, воден от Министерството на културата са част от тематиките във фокуса на експертната работна група.

Правителството подписа и меморандум за съгласие сред България и Съединени американски щати за противопоставяне на задграничното манипулиране на информация. България публично към този момент е страна участник и в Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани.

Министърът на правораздаването Атанас Славов отбрани пред Венецианската комисия главните цели на законопроекта за промени в Конституцията по предложенията на  166 депутати от Народното събрание. Венецианската комисия утвърждава и насърчава разделянето на единния сега Висш правосъден съвет (ВСС), което е нейна отдавнашна рекомендация. Положително е мнението и за смяната на квотите във Висш съдебен съвет, кардинално се поддържа също препоръчаното решение за Прокурорския съвет.

Решителни стъпки против войната по пътищата

Три пъти повече проби ще може да обработва химико-токсикологичната лаборатория във Военномедицинска академия (ВМА), което доста ще форсира инспекцията на кръвните проби на водачите за опиати и алкохол. Капацитетът на лабораторията се усилва със средства от бюджета. Допълнително ще бъдат подготвени още шестима експерти и по този начин проби ще се обработват непрекъснато, на трисменен режим. Така оптимално бързо ще се обработват освен новопристигналите проби, само че и забавените близо 900 проби, насъбрани от края на април т.г. до момента.

През октомври т.г. ще е подготвен анализът на Съвета за криминологични проучвания за трендовете и предварителната защита на закононарушенията на пътя. На базата на него Министерството на правораздаването ще предложи законови промени.

Иновации и стопански напредък

Повече от 1000 бизнес срещи сред разнообразни компании и подготвени планове на български компании, работещи или започващи партньорство в Гърция, са единствено част от резултатите, реализирани с българското присъединяване в 87-ия Международен солунски търговски панаир. Тази година България беше почетна страна-гост на събитието и сподели там нов стопански образ - с високи технологии, туризъм и просвета.

Разширяват се двустранните връзки с пристанище Солун за нови вложения в България. Това договориха министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов и изпълнителният шеф на Борда на шефовете на пристанището Танос Лягкос.

България е първата страна в Източна Европа, която се причисли към най-елитната европейска мрежа за развиване на изкуствения разсъдък ELLIS (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems). Премиерът акад. даде формален старт на партньорството дружно с “архитекта ” на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) проф. Мартин Вечев и ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

През септември т.г. държавното управление дефинитивно завоюва борбата за Пловдивския панаир. Софийският апелативен съд удостовери определението на по-долната инстанция Софийски градски съд, че община Варна не може да се разпорежда с акциите си в " Международен панаир Пловдив " АД и да ги трансферира на други лица. Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване. Делото беше заведено от министъра на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР