Четвърти януари е историческа дата от календара, която всяка година

...
Четвърти януари е историческа дата от календара, която всяка година
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Всеки 4 януари напомня на София, че свободата има много висока цена

Четвърти януари е историческа дата от календара, която всяка година припомня на София и на нас, софиянци, че свободата е най-висшата полезност. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов, който участва на заупокойната молитва за починалите в Руско-турската освободителна война, отслужена пред паметника на Българския опълченец. С нея завърши литийното шествие във връзка 140 години от Освобождението на София.

" Отбелязването на годишнината е знак за родова памет и благодарност към българските опълченци и съветските воини за техния героизъм, разяснява Калоян Паргов. - Четвърти януари е дата, на която всяка година би трябвало да си спомняме заветите на прадедите ни - да пазим България, да отстояваме свободата и независимостта ѝ. Свободата не значи разделяне на обществото и ненавист, тя не е изменничество към родовата памет и към историята. Трябва да помним, че свободата има висока цена, тя е резултат от саможертвата на героите. Днес ние имаме дълг пред паметта и пролятата кръв на всички тези български опълченци и съветски воини и би трябвало да бъдем признателни за достойния живот на свободни и самостоятелни българи през днешния ден ".

Лидерът на столичните социалисти е безапелационен, че за България 2018-а не е година единствено на европредседателството ни.

" През 2018 означаваме 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България. Победата през 1878-а слага началото на новия път на страната ни, разяснява той. - Затова сме тук през днешния ден дружно с изключителния и пълномощен дипломат на Руската федерация в България н.пр. Анатолий Макаров - да засвидетелстваме нашата благодарност и признателност. Още през предходната година беше образуван Инициативен комитет, отпред с президента, в който вземам участие и аз, и от името на който изпратихме публична покана до президента на Русия Владимир Путин да участва на тържествата за 3 март във връзка 140 години от Освобождението на България. Разбираме, че програмата му е доста натоварена, само че наличието му зависи и от българското държавно управление. Ако, несъмнено, то не е прекомерно заето с европредседателството ".

Според Калоян Паргов, кръглата годишнина от Освобождението на България, която съответствува с българското председателство на Европейски Съюз, е подобаващ миг за посещаване на съветския президент.

" Поводът е церемониален и доста прекрасен. Така ще може да затвърдим положителните си връзки с братския съветски народ и с Русия като световен геополитически фактор, разяснява още Калоян Паргов. - Но всичко зависи и от българското държавно управление ".

Лидерът на Българска социалистическа партия - София се надява България да успее да даде своя действителен принос, както в стопански, по този начин и в геополитически проект за развиването на Европа по време на председателството.

" Много е значимо по какъв начин ние ще успеем да използваме възможностите си, сподели Калоян Паргов. - Имаме опция в този момент да сложим здрави основи за предстоящ разцвет на България. Имам поради браншове като селското стопанство, превоза... Може да се оправим с миграционните проблеми, пред които нашата страна е изправена, поради обстоятелството, че е външна граница на Европа. Имаме късмет да бъдем в основата на мира на Балканите. Защото Балканите имат обща европейска вероятност. А началото може да го сложим в границите на нашето европредседателство. Това са все благоприятни условия, от които би трябвало да се възползваме през тези 6 месеца ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР