Четвъртата ваксина, която предстои да бъде одобрена е, аденовирусната на

...
Четвъртата ваксина, която предстои да бъде одобрена е, аденовирусната на
Коментари Харесай

Johnson & Johnson може да стане четвъртата ваксина, одобрена в ЕС

Четвъртата ваксина, която следва да бъде утвърдена е, аденовирусната на компанията Janssen (част от Johnson & Johnson). Все още няма информация дали ще бъдат една или две дози. Тя е сходна на оксфордската ваксина (AstraZeneca, бел. ред.). Все още не са оповестени резултатите от клиничните изпитвания. Когато това стане, към този момент ще може да бъде направено и съпоставяне. Това обяви председателят на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов на брифинг след идването на 5-ата доставка на ваксини против COVID-19 у нас, като тя съдържа 14 040 дози на имунизацията на Pfizer. Ваксините дойдоха в Логистичния център на Летище София и ще бъдат разпределени в страната. Тази пратка е отплата на недоставените дози на Pfizer при предходното идване на ваксини от компанията.

" Очаква се в идващия месец в допълнение към 2300 отплата. През февруари ще имаме доставка на 83 000, а през март 104 000. За март към момента не са дефинитивни, чака се да са повече ", разясни той. От имунизацията на Moderna страната ни чака в идващите дни да получи доставка от 3600 дози, само че към този момент не се показва съответната дата на доставка. 

Според ръководителят на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов, в случай че 5 ваксини получат позволение за приложимост, до юни ще бъдат ваксинирани 2,5 млн. души. На въпрос по кое време ще стартира всеобщото ваксиниране, той отговори, че всичко зависи от това по кое време ще получат позволение за приложимост и по кое време фирмите ще стартират да доставят. " Очакванията ни са след средата на март-април към този момент да имаме доста повече количества от това, което получаваме сега, което ще форсира сигурно процеса. 

Запитан можем ли да получим от съветската и китайската ваксина, без да има решение от Европейски Съюз, в случай че се окаже, че и другите доставки се забавят, той отговори: " Всяка ваксина, без значение от произхода и страната, в която се създава, би трябвало да премине през процедурата, през която минават и останалите. Имаме информация, че са стартирали първичните договаряния сред производителя на съветската ваксина с Европейската организация по медикаментите. Надяваме се в идващите дни да имаме по-подробна информация. Ако дава отговор на всички европейски условия, сигурно ще може да получи позволение за приложимост и всички европейски страни да я ползват ", посочи Кирилов. 

Относно терзанието на специалисти, че имунизациите може да не работят върху бразилския и южноафриканския вариант, Кирилов успокои, че на този стадий няма такива данни. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР