Четвъртък ще бъде адски ден за Франция, предупреждават властите. Всъщност

...
Четвъртък ще бъде адски ден за Франция, предупреждават властите. Всъщност
Коментари Харесай

Французите ще спрат Франция напук на Макрон

Четвъртък ще бъде " пъклен ден " за Франция, предизвестяват управляващите. Всъщност съвсем цялата страна - от превоза и учебните заведения до полицията и дипломатите - ще спре да действа в символ на митинг против промяната, инициирана от президента Макрон. Самият той избра да избяга от народа и в този момент рискува да се върне в друга страна - която се промени доста заради национална стачка.

Основната причина за недоволството, което сплоти хора с доста разнообразни възгледи, е пенсионната промяна, обещана от президента Еманюел Макрон и оповестена от държавното управление, която ще усили възрастта за пенсиониране на 64 години.

Нацията е привикнала, че този индикатор нормално понижава под натиска на „ трудещите се “ и се гордее със своите обществени достижения. Тоест за недоволните това е и кардинален въпрос. В резултат на това следва огромна стачка, която може да провокира " обществен гърмеж " (това е личната прогноза на уредниците на протеста).

Икономистите обаче са неумолими и настояват, че промяната е закъсняла и надалеч не е от през вчерашния ден. Работата е там, че Франция застарява - и, явно, необратимо. Към 1 януари 2023 година 21,3% от французите са на 65 или повече години. През идващите години се чака тази цифра да обхване една четвърт от популацията на страната.

Миналата година сложи " антирекорд " за броя на новородените - едвам 723 хиляди, което е по-малко, в сравнение с през целия следвоенен интервал, т.е. от 1946 година насам. В същото време смъртността е достигнала плашещи равнища: 667 хиляди годишно, което е единствено с две хиляди по-малко от пандемичната 2020 година

„ Както в романа на Агата Кристи „ Убийство в Ориент Експрес “, няколко са отговорни по едно и също време “, оповестява безогледно създателят на материала във “Фигаро ”. Смята се, че вариантът омикрон, продължителната грипна зараза, интервалите на рискови летни горещини са влошили статистиката.

Прирастът на популацията, т.е. разликата сред раждаемостта и смъртността, също е рекордно невисок от 0,3%. Вярно е, че французите преглеждат мигрантите настрана: разликата сред пристигналите и отпътувалите е 161 хиляди души в интерес на първите, което е съвсем три пъти по-високо от естествения приръст.

След като пресметна и претегли всичко, държавното управление предложи проектореформа. Сега французите се пенсионират на 62 години, само че от втората половина на 2023 година лека-полека ще се прибавят спомагателни месеци нужния стаж, с цел да доближат цифрата от 64.

Премиерът Елизабет Борн разгласи, че по този метод ще бъде допустимо да се поддържа " бюджетен баланс " и даде обещание да преизчисли дребните пенсии, тъй че да възлизат на най-малко 1200 евро на месец (смята се, че нарастването може да засегне почти 1,8 милиона души, въпреки и с доста уговорки).

Мадам Борн обаче съумя да убеди малко хора - въпреки и единствено заради повода, че във Франция няма задоволително работа за възрастните хора, а спомагателните две години преди пенсиониране не вземат решение този проблем, а в противен случай, изострят го.

Според социолозите 74% от интервюираните са срещу промяната и единствено 16% са за. Напълно допустимо е това да са пенсионерите, които чакат „ покачване “. На миналогодишните президентски избори Еманюел Макрон имаше много състарен електорат – и тъкмо заради тази причина. Хората на междинна възраст (но не и младите) са по-склонни да гласоподават за Марин льо Пен като безапелационен съперник на промяната.

Според друго изследване съвсем половината от французите считат, че измененията ще доведат до още по-несправедлива система, а единствено 18% считат противоположното.

На този декор синдикатите, които са обичайно мощни във Франция и в действителност се ангажират със отбраната на правата на служащите, насрочиха обща стачка за 19 януари. „ Ако чиновниците желаят, всичко ще спре във Франция “, даде обещание недвусмислено Филип Мартинес от Конфедерацията на труда, и това въобще не са празни закани.

За първи път от доста години най-големите синдикати сплотиха сили, с цел да стартират тотална стачка. Левите политици също приканиха своите поддръжници да вземат участие в демонстрациите, главната от които се чака в Париж, където шествието ще се организира от Площада на Републиката до Площада на Нацията.

Стачките ще обиден превоза, енергетиката, петролните рафинерии, учителите, медицинския личен състав, някои служители на реда и даже служителии на Министерството на външните работи.

Министърът на превоза Клеман Боне предвижда, че четвъртък ще бъде „ пъклен ден за потребителите на всички типове превоз “ и помоли жителите да се въздържат от пътешестване или краткотрайно да работят от у дома, в случай че е допустимо.

Той също по този начин помоли водачите, които се опасяват от затварянето на бензиностанциите, " да не се презапасяват с бензин за в бъдеще ", защото в това отношение няма от какво да се опасяват. Но обратно на изказванията му, на някои от бензиностанциите няма гориво. И може единствено да се гадае: дали не е заради пестеливостта на жителите или по някаква друга причина.

А президентът, който в действителност стартира непопулярната промяна? Тъй като съпротивата на жителите закупи невиждани размери, а щатните пропагандисти не си свършиха работата и не можаха безапелационно да показват дейностите на ръководещата класа като угриженост за жителите, Макрон реши да се скрие от бойното поле. За благополучие беше открито оправданието - френско-испанската среща на високо ниво в Барселона.

За да не нервира за следващ път популацията, той даже анулира връзката с публицисти, която в тази ситуация е съвсем наложителна.

Основният въпрос е в коя страна ще би трябвало да се върне по-късно. Французите умеят доста добре да стачкуват и да стачкуват и да влагат недоволството си в исторически промени, а в страната от дълго време не е имало общонационална стачка, с цел да не чакаме от нея историчност.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР