Четвъртък бе ден за навлизане на служебните министри във властта.

...
Коментари Харесай

Вечерни новини: И лятото ще има бонус от 50 лв. за пенсионерите, напрежението в Израел расте

Четвъртък бе ден за нахлуване на служебните министри във властта. Освен първо съвещание на кабинета, те започнаха да попълнят втория си ешалон със заместници. Конкретната вест от деня е, че започнатите от Бойко Борисов 50-левови дарове за пенсионерите, ще продължат и това лято. Помощта не е планувана в бюджета, само че мъчно някой ще я спре без да настрои против себе си над 2 милиона пенсионери.

Най-позитивното число през днешния ден пристигна от данните за износа: през март български компании са изнесли продукция за рекордната сума от 5.7 милиарда лева, като близко само че по-ниско число е постигано през октомври 2019 година Ръстът по отношение на предния " полузатворен март " е 27%.

В света продължава напрежението в Израел, което може да прерасне и в сухопътна инвазия в Газа. В положителен проект се развива потърпевшият от хакерска офанзива петролопровод в Съединени американски щати, което ще реши създалия се недостиг на гориво в някои щати. Пазарната вест пристигна от Елон Мъск, който с ново изявление смъкна цената на bitcoin.
НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯДобавките от 50 лева към пенсиите остават до края на мандата на служебния кабинет
Добавките от 50 лв. към пенсиите ще останат най-малко до края на мандата на служебния кабинет. Това оповестиха на брифинг след първото съвещание на служебния кабинет общественият министър Гълъб Донев и финансовият Асен Василев. Стана ясно,че специалисти от финансовото министерство са работили съвсем цяла нощ с министъра, с цел да намерят пари за мярката посредством преструктуриране на разноски и са съумели, макар че страната е в " извънредно тежко състояние ", стана ясно от изказванията. Необходимите средства за добавките на 2.1 млн. пенсионери са към 104 млн. лева месечно. В гласувания от депутатите Бюджет 2021 пари за заплащанията са написани единствено до 31 март, а за април и май държавното управление на ГЕРБ ги продължи, употребявайки други непредвидени за задачата средства от бюджета. Сега служебният кабинет би трябвало да обезпечи още най-малко 300 млн. лева (за юни, юли и август). Министрите са разискали и удължение на стратегиите за помощ на бизнеса - 60/40 и 80/20. Финансовият министър посочи, че окончателното решение ще се вземе, след разбор на финансовото положение на страната, който ще е подготвен до десетина дни.
Вътрешна македонска революционна организация са подготвени на ново патриотично обединяване за вота, само че с условия
Председателят на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов се разгласи за обединяване на патриотичните обединения, само че прикани водачите на партиите да не вземат участие в депутатските листи на идните избори. Това стана след съвещание на изпълнителния комитет на Вътрешна македонска революционна организация, на което се обсъждаше по какъв начин групировката да взе участие във вота. Каракачанов посочи, че апелът му е насочен към водачите на НФСБ, " Атака " и " Воля ". Заедно с това той разгласи и целите на партията - промени в Конституцията за увеличение на пълномощията на президента с наклонност към образуване на президентска република, понижаване на броя на депутатите, както и опция за отзоваване на народни представители.
Израел готви и сухопътна инвазия в линията Газа
Израелската войска разгласи, че се приготвя сухопътна инвазия в линията Газа. Това става три дни, откакто стартира размяната на удари от двете страни, а ракетен обстрел от контролиращата Газа организация " Хамас " беше последван от израелски бомбардировки. От понеделник минимум 67 души, измежду които 17 деца, са убити в Газа. Жертвите в Израел, чиято противовъздушна защита съумява да смъкна множеството от ракетите на " Хамас ", са седем. Това е най-смъртоносната от седем години ескалация на насилието, която последва митинги и дни на напрежение с палестинци в Ерусалим. Според представител на армията към момента не е взето решение дали да има наземна атака.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР