Четвъртък, 27 септември, часове след съкрушителното поражение с 3:0 на

...
Четвъртък, 27 септември, часове след съкрушителното поражение с 3:0 на
Коментари Харесай

Лопетеги вече настройва всички в Мадрид срещу себе си

Четвъртък, 27 септември, часове след съкрушителното проваляне с 3:0 на посетители на Севиля стартират да се задействат процедурите по паника в Реал Мадрид. Звънят телефоните на няколко външни сътрудници и започват оня вид проучвателни маневри в търсене на налични треньори. Маневри, предприемани от всеки клуб институция, когато стартира да усеща признаци на скорошно корабокрушение.

От известно време управлението на „ белите” гледа под лупа старши треньора на тима Юлен Лопетеги поради предизвикваните от неговите решения подозрения, съпроводени и от спад в резултатите, като се плануват възможни ограничения за деяние, ако отборът не се изправи на крайници до зимната пауза в Ла Лига. А след провалянето във Витория в събота с 1:0 от Алавес пораства и броят на недоволните от наставника футболисти в съблекалнята, тъй като той опита да промени упадъка с няколко разнообразни формули, без да се спре твърдо на нито една от тях.

Поредицата от четири мача без победа във всички надпревари (по-лошо: четири мача подред без вкаран гол за едвам трети път в славната история на клуба) кара Лопетеги стремително да търси решения, което пък надлежно кара играчите му да хладнеят към него. От „ кухнята” разкриват, че има няколко футболисти с засегнати усеща: Каземиро поради ваденето му от игра в основни моменти; Асенсио поради оставането на пейката във Витория за първи път този сезон в шампионата и поради обвиняванията към него за загубата от ЦСКА Москва в Шампионската лига; Модрич, тъй като счита, че актуалният треньор не го поддържа и не му се доверява както предходния – Зинедин Зидан.



Изявленията на Лопетеги след загубата на „ Мендисороса”, отдаващи виновността за рецесията основно на травмите (Марсело, Даниел Карвахал, Иско, Гарет Бейл и Карим Бензема), наскърбява здравите играчи в състава, а и в някои случаи лекарският щаб не удостоверява думите на треньора. Колкото и задълбочено да вземем за пример да прегледаха Бейл, клубните медици по този начин и не откриха диря от мускулния проблем, който се допуска да е извадил уелсеца от дербито с Атлетико Мадрид.

Във Витория старши треньорът заложи за първи път този сезон на всичките си летни попълнения. Тибо Куртоа, Алваро Одриосола и от пейката Винисиус Жуниор и Мариано Диас бяха част от една наложена по неотложност система 1-4-3-3, откакто се стартира с 1-4-4-2, която даваше на Лопетеги по-голяма сигурност от дербито насам. Промяната повлия на цялата офанзива. Никоя от другите възможности като единици не усъвършенства играта, а нямаше позитивна реакция и в психически проект. Мариано, който в никакъв случай не е бил титуляр в Мадрид, няма задоволително самочувствие, а същото важи и за Бенезема, който постоянно стартира титуляр и постоянно бива сменян.

Визитата на „ Сан Мамес” (1:1) съответства с началната точка на един интервал на промени. Оттогава насетне наставникът потегля с един проект, който след това трансформира на почивката на мачовете, и се уповава на играчи, които след това сменя преди началото на вторите полувремена. Срещу Атлетик Билбао прати на пейката Каземиро, с цел да даде път на Дани Себайос, а на почивката извади Себайос и върна на терена Каземиро. Отборът като че ли получи кол в колелата си.



Корекциите на почивката всекидневно демонстрират две неща съгласно неписания кодекс на футбола: че треньорът се е объркал изначално или че играчите му не дават отговор на условията му. В Билбао се ядосаха по едно и също време и Каземиро, тъй като бе оставен запаса, и Себайос, тъй като на процедура със промяната му показаха него с пръст като виновника за неналичието на отмереност в играта. Разминаването сред шефа и подчинените му се уголемява от ден на ден и повече с всеки идващ неуспех на терена. Нито един от футболистите на „ лос меренгес” не се усеща оценен и подсилен.

Лопетеги извърши промяна на почивката в дербито с Атлетико (Себайос за Бейл), след това двойна в 58-мата минута против ЦСКА Москва (Модрич и Мариано за Каземиро и Лукас Васкес) и отново смени персони и система против Алавес на почивката и в 62-рата минута (Мариано за Бензема и Асенсио за Каземиро), като отново се обоснова с травми, които не се виждаха напълно ясно.

Порочният кръг от неприятни резултати, прибързани решения и срив на духа осъди Мадрид на проваляне във Витория, а старши треньорът отдаде меланхолията на „ отрицателна динамика”. Юлен Лопетеги рискува да изпусне контрола над ръководството тъкмо по време на изострен завой.



СЛОЖНИЯТ КАЗУС „ БЕЙЛ”

Обяснението за промяната на Гарет Бейл в събота в 80-ата минута – „ преумора” – е също толкоз необичайно, колкото и събитията, които го трансфораха в стратегическа фигура след последния край на ШЛ в Киев.

При честването на Тринайсетата в ложите на стадиона във вечерта на 26 май президентът на „ белите” Флорентино Перес не спираше да повтаря по какъв начин не е сбъркал с заплащането на 100 млн. евро за уелсеца преди пет години на инат на преобладаващите гласове в публичното мнение. Твърдял, съгласно очевидци, че Бейл е „ по-добър от Кристиано”, тъй като „ прави разликата в най-големите мачове”, както потвърдил и с двата си гола против Ливърпул във финала. Завършил с думите: „ Бейл е неразбираем!”.

Най-малко свестен бил островитянинът от Зинедин Зидан – треньор, който завоюва три следващи Европейски купи. Зидан бе оставил Бейл на пейката в Киев и го бе пуснал титуляр в елиминационните стадии на шампионата единствено в реванша с Ювентус на „ Сантиаго Бернабеу”, когато го извади още на почивката. Треньорът изиска футболистът да бъде продаден.

След доста опозиция и след спад в играта на уелсеца поради травма през предходната есен настояването на Зидан най-накрая бе чуто и през януари т.г. Перес се съгласи любимецът му да бъде продаден и с предстоящите 100 млн. евро за него да се скочи за някоя суперзвезда.



Ръководителите разискали в няколко диалога какво да бъде новото нахлуване на Мадрид за сезон 2018/19, като президентът уведомил, че огромното му предпочитание е да купи Неймар. Според близки до управата източници Зидан приел това, макар че предизвестил за донесеното му от другари от Франция, отпред с Дидие Дешан, че бразилецът страда от огромна липса на професионализъм. Запитан да предложи своя опция, Зидан показал Еден Азар и се посочил позитивно надъхан към Хари Кейн и Мохамед Салах.

Единственото, по което към този момент някогашният треньор бил хладнокръвен, било това: Бейл трябвало да си тръгне. Причините били тактическата уязвимост, непостоянството и индивидуализмът му. В съблекалнята хвалели Карло Анчелоти за свръхсполучливото му определение за уелсеца: че е толкоз сложен за дешифриране, колкото и томографиите му.

Перес се задейства след изявленията на Бейл в Киев, че желае да е титуляр, и единствено два дни по-късно провел диалог с протежето си, с цел да го увери, че в случай че прояви малко самообладание, ще е решаваща фигура в тима. После споделил под секрет, че не му пука, че Кристиано Роналдо желае да си тръгне, тъй като идеалната му нападателна двойка е Неймар – Бейл. Оставало единствено да убеди Зидан да даде още един късмет на островитянина.





Французинът, твърди един от споделилите тези решаващи дни с него хора, бил афектиран от това, че клубът не е съгласувал първо с него смяната в тактиката си. Според същия източник, когато треньорът отишъл на срещата за обмисляне на новия сезон с Перес в централата на ACS на 30 юни, сряда, решението му било към този момент взето: оставка.

Четири месеца по-късно Гарет Бейл най-накрая е водещата фигура в Мадрид. Само че един Мадрид, който явно скрибуца и който за първи път от сезон 2005/06 губи четири от първите си 11 публични мача.
Диего Торес, „ Ел Паис” Примера дивисион 8 кръг, събота 6 октомври  Алавес 1:0краен резулат  Реал Мадрид
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР