Четвърта година жителите на две села в община Сатовча живеят

...
Четвърта година жителите на две села в община Сатовча живеят
Коментари Харесай

Жителите на две села в община Сатовча живеят в страх, че свлачищата ще пометат къщите им


Четвърта година жителите на две села в община Сатовча живеят в боязън, че свлачищата ще пометат освен къщите им, улиците и пътищата, само че и живота им. Опасността идва с всеки пороен дъжд и снеготопене. Две от свлачищата са в селата Осина и Плетена, а третото изяде огромна част от единствения път за Осина. Четвърта година хората чакат обещаните средства от страната за незабавното подсилване на потъващата земя, напукала десетки къщи, разцепила улици и откъснала парче от пътя им. И питат дали би трябвало да се случи най-лошото, с цел да ги чуят.

Свлачището в Плетена се засилва преди три години в региона на една от двете съществени улици в селото и към този момент е погълнало няколко постройки, към два декара земя и част от самата улица. Реално застрашени са към 20 къщи, а най- близката до пропастта е отчасти разрушена и с дълбоки цепнатини. Семейство Къдреви, учители-пенсионери,  дежурят по график всяка нощ, само че не желаят да изоставен дома си, макар издадената от кмета на общината заповед за евакуация. След вчерашния оглед на провалите обаче,  Арбен Мименов беше безапелационен, че в случай че се наложи, ще ги изведе наложително.

Другото свлачищно злополучие е в село Осина. На стотина метра вдясно от главния път Сатовча-Доспат,  единственият път към селото наподобява по-скоро на планинска пътека. Огромната бездна е погълнала едната летна, а по остатъка от асфалта всеки ден минава рейс с близо 30 деца към и от гимназията в Сатовча. В самото село пък е другият свлачищен масив с размери към 30 декара. Преди 5 години поради интензивността на земните пластове десетки къщи се напукаха, а три фамилии бяха евакуирани. Търпението на хората се е изчерпало.  Готвят се до края на седмицата да блокират пътя за Доспат.
От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кети Тренчева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР