Четирицилиндровият бензинов турбодвигател със система за директно впръскване на горивото (TSI) и

...
Четирицилиндровият бензинов
турбодвигател със система за директно
впръскване на горивото (TSI) и
Коментари Харесай

Arteon R и Arteon R Shooting Brake – Двигател и ходова част

Четирицилиндровият бензинов турбодвигател със система за директно впръскване на горивото (TSI) и работен обем от 1984 см3 в новите Arteon R и Arteon R Shooting Brake е най-мощният модел от фамилията двигатели EA888 на марката Volkswagen.

Става дума за осъвременената версия на четвъртото потомство, откъдето идва и допълнението evo4 към наименованието на агрегата. Двигателят развива максималната си мощ (235 кВт/320 к.с.) в диапазона сред 5 350 и 6 500 об/мин, а внушителният най-много на въртящия момент от 420 Нм е разполагаем в извънредно необятен оборотен набор - от 2 000 чак до 5 350 об/мин. Двигателят със система за непосредствено впръскване на горивото се отличава с редица иновативни технически решения като система за рециркулация на отработилите газове с водно изстудяване към турбокомпресора, който на собствен ред е интегриран в цилиндровата глава.

Благодарение на напълно електронното управление на охладителната система, TSI може да разчита на изключително ефективен термичен мениджмънт с къси етапи на достигане на оптимална работна температура. В резултат на това се намаляват сензитивно загубите отвътрешно търкане, което пък допринася за понижаване на разхода на гориво. Най-мощният мотор в гамата на Arteon разполага и със система за променливо газоразпределение с безстепенно управление на времето за отваряне на всмукателните и изпускателните клапани, както и с два режима на хода на изпускателните клапани. Това модерно технологично решение дава опция за оптимален надзор на газообмена и постигане на отлични индикатори по отношение на динамичните характеристики, разхода на гориво и количествата на излъчванията в отработилите газове. Мощността на TSIагрегата се предава към системата за двойно предаване чрез общоприетата за Arteo R седемстепенна DSG трансмисия с два съединителя, която във Volkswagen носи означението DQ500 и е проектирана за работа с извънредно високи стойности на въртящия миг. Едно от основните предимства на DQ500 пред останалите предавателни механизми от този вид се изразява във опцията за предаване на цялостния въртящ миг без ограничител още от първа предавка.

Системата за двойно предаване
4MOTION с функционалност R-Performance torque vectoring. Arteon R и Arteon R Shooting Brake са оборудвани с нова система за двойно предаване, която носи означението 4MOTION с R-Performance torque vectoring и се предлага извънредно и само в тази продуктова линия. В взаимозависимост от конкретната обстановка на пътя и сцеплението на настилката, новоразработеният заден диференциал разпределя безстепенно и целево тягата както сред колелата на предния и задния мост, по този начин и (като напълно нова функция) в променливо отношение сред лявото и дясното колело на задния мост. На практика това работи по следния метод – добре познатият и от други модели на Volkswagen, употребяващи модулната платформа MQB за коли с напречно разположен двигател диференциал на системата за двойно предаване 4MOTION разпределя тягата на мотора в изменчиво отношение между колелата на предния и задния мост с помощта на многодисков ламелен съединител при изключена блокировка на задния мост. В взаимозависимост от конкретната ситуация, към предния мост се насочва от 50 до 100% от въртящия миг, а към задните колела отива сред 0 и 50% от тягата. При новата система за двойно предаване 4MOTION с функция R-Performance torque vectoring обаче е възможно и гладко целево разпределение на ориентирания към задния мост въртящ момент сред двете задни колела посредством два допълнителни многодискови съединителя с електронно ръководство.

Благодарение на опцията за селективно систематизиране на тягата към всяко едно от колелата, до 100% от възможния въртящ миг може да бъде насочен към външното за завоя колело, което води до понижаване на радиуса на завиване, елиминиране на нежеланата тенденция към недозавиване и до осезаемо по-пъргаво държание на автомобила на пътя. Включеното в стандартното оборудване на R моделите прогресивно управление е съвършено допълнение към това пъргаво и динамично държание. Интензивността на разпределението на задвижващата мощност се дефинират от фактори като настоящия ъгъл на завиване, позицията на педала на газта, силата на страничното ускоряване, ъгълът на отклонение по отношение на отвесната ос и скоростта на придвижване. Разбира се, водачът може също да въздейства върху работата на новата система за двойно предаване и на реакциите на електронните системи за непоклатимост и надзор на поведението на пътя посредством съответния избор на профил на шофиране (Comfort, Sport, Race и Individual). Използвайки осветения в синьо R бутон на новия мулти функционален волан, водачите на Arteon R и Arteon R Shooting Brake могат да преминат непосредствено към избор на профил на шофиране (с леко натискане) или направо към режим Race (с по-категоричен натиск).

Ходовата част
Спортна система на окачването плюс DCC. Arteon R и Arteon R Shooting Brake са стандартно оборудвани със спортно настроена ходова част с понижен с 20 милиметра клиренс и адаптивно ръководство на окачването DCC. Окачването начело е вид McPherson (с коаксиални винтови пружини и телескопични амортисьори, и долни напречни носачи със стабилизираща геометрия на следата). Задният мост е с независима четиризвенна скица, газови амортисьори и обособени пружини. И на двата моста се употребяват напречни стабилизатори.

Aдаптивно ръководство на окачването. Адаптивната система за надзор на окачването (DCC) приспособява непрекъснато работните характерности на амортисьорите съгласно измененията във вида на настилката и обстановката на пътя, отчитайки редица фактори като завиването, прекъсването и ускорението например. Използвайки опцията за избор на профил на шофиране, лидерът може да контролира самостоятелно степента на колебание на каросерията при прекъсване, ускорение и в завой. Необходимата за целта смяна в работата на амортисьорите се пресмята индивидуално за всяко от четирите колела и се привежда в деяние в рамките на части от секундата. По този метод се подсигурява, че съвместно с Vehicle Dynamics Manager, системата DCC ще осигури допустимо най-висока степен на комфорт и предстоящата от лидера динамика на пътя. Основните настройки за адаптивното окачване също могат да се регулират посредством избор на профила на шофиране (Comfort, Sport, Race и Individual), както и плавно посредством сензорния плъзгач за управление на DCC (от Comfort + до Sport +) на екрана на инфотейнмънт системата. Освен това, както към този момент споменахме, профилът Race може да задейства непосредствено и чрез еднократно натискане на бутона R върху волана.

Режими Comfort, Sport, Race и Individual. При профила Race, основан от специалистите на Volkswagen R специално за новите Arteon R и Arteon R Shooting Brake, функцията за придвижване по инерция (напълно свободен ход без приток на тяга) е деактивирана, звукът на мотора е се усилва посредством клапите в изпускателната система, а работата на трансмисията DSG, адаптивното окачване DCC, прогресивното управление и системата за двойно предаване минават към по-спортна настройка. Профилът Sport е динамичният и идеален за по-голямата част от случаите основен режим за R версиите на Arteon и Arteon Shooting Brake. Профилът Comfort от своя страна е насочен най-вече към обезпечаването на високо равнище на комфорт на возене, но същевременно с това предлага и висока степен на точност на ръководството. При профила Individual лидерът има възможност да контролира точно и да запамети личните си желания по повод на профила на шофиране, използвайки сензорния плъзгач на екрана на инфотейнмънт системата. Под границата на режима Comfort на скалата е режимът Comfort + с настройки, осигуряващи максимална мекота в работата на ходовата част с цел постигане на още по-висока степен на комфорт, а над Sport (Sport +) настройките стават още по-динамични, а реакциите много директни. В този случай минималните съмнения на каросерията се съчетават с оптималната динамичност на задвижването. Чрез бутона за управление на системата ESC, лидерът може и да деактивира ESC настрана за по-добро представяне на спортната писта.

Индивидуални настройки на ESC. При стартиране на мотора в двете R версии на Arteon с мощ 320 к.с., електронната система за непоклатимост ESC е постоянно активна и с цялостен функционален обсег. В същото време лидерът има опция да адаптира работата на ESC по свое предпочитание и съобразно изискванията на шофиране на два етапа - в режим ESC Sport, прагът на задействане на ESC се подвига, а степента на приплъзване, която ASR разрешава, се увеличава за да се понижи и смекчи интензивността на интервенциите на електронните системи в държанието на автомобила. В режим ESC Off, опитните водачи могат изцяло да изключат ESC – през цялото време и без значение от ситуацията на пътя. При незабавни случаи и аварийни ситуации обаче системите за предотвратяване на конфликт начело Front Assist и за асистенция при отбягване на препятствие на пътя Swerve Assist активират автоматично ESC в цялостния й функционален обхват.

Прогресивно ръководство. Новите Arteon R и Arteon R Shooting Brake са оборудвани общоприетоо с прогресивно ръководство. По-конкретно това значи, че за разлика от „ естественото “ електромеханично управление, предавателното отношение при прогресивната кормилна уредба е по-директно, а към оборудването на R моделите е прибавен и специфичен софтуер за ръководство. На процедура прогресивното кормилно ръководство работи по следния начин - за разлика от конвенционалните кормилни уредби, които използват фиксирано предавателно отношение, прогресивното ръководство използва „ прогресивно ” изменящо се предавателно число. По този метод се намаляват доста напъните, необходими при маневриране и паркиране. При шофиране по междуградски прави с много завои и при завиване на кръстовища водачът ще забележи по-динамична реакция на командите на кормилото посредством на по-директната конфигурация на системата, която понижава и нуждата от честа променя на позицията на ръцете върху волана. По отношение на технологичното изпълнение, прогресивното ръководство по същество се отличава от базовата кормилна уредба по използвания механизъм от рейка и пиньон с променливо отношение в комбиниране с по-мощен електрически сервомотор.

Във функционално отношение това означава, че за разлика от системите с фиксирано отношение на кормилната предавка, при които постоянно се налагат компромиси сред динамичността в поведението и комфорта при работа с волана, при прогресивната система отношението на предавателния механизъм варира доста в работния диапазон на кормилната уредба, респ. на завъртането на кормилото от извънредно ляво до извънредно дясно положение. В резултат на това, преходът между удобната работа на кормилното управление в централния диапазон (при шофиране право напред) и директната реакция при по-големи ъгли на отклонение на кормилото се отличава с прогресивна настройка, която дава опция за повече пъргавост и динамичност в реакциите на кормилното ръководство при динамично шофиране.

18-цолова спирачна система. За да гарантират, че новите Arteon R ще спират уверено и при оптималната си скорост от 270 км/ч, инженерите на Volkswagen R са изпшолзвали напълно нова спирачна система с 18-цолови спирачни дискове на колелата на предния мост. Точните размери на дисковете начело са 357 x 34 милиметра, до момента в който при употребяваните на задния мост на двата спортни модела 17-цолови спирачки са с размер на дисковете 310 x 22 милиметра. Самите дискове използват структура с щифтове и алуминиева централна част, която спомага за понижаване на неокачените маси с по 600 грама на колело. Прецизното управление на спирачното изпитание се обезпечава от отчитащ скоростта на придвижване алгоритъм в блока за ръководство на електромеханичния сервоусилвател на системата. Спирачната система реагира особено тънко и сензитивно при бавни маневри, само че захапва незабавно и мощно при необходимост за прекъсване при придвижване с висока скорост. Благодарение на прецизната оптимизация в работните режими с високо спирачно налягане, спирачната система дава опция за много прецизен надзор и дозиране на усилието даже директно преди намесата на ABS. Увеличените размери на главния спирачен цилиндър осигурява пъргави и прецизни реакции, съчетани с типичния за расовите спортни автомобили къс ход на спирачния педал. Специфичните за Arteon R настройки на характерностите на спирачния педал също благоприятстват по-спортното и по-директно възприятие от гледна точка на чисто субективните възприятия на лидера. Новата спирачна система се отличава и образно с лакираните в синьо спирачни апарати (украсени със сребърно лого R на предните колела).

*Източник: www.volkswagen.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР