Четирите обекта от древното римско селище, които бяха открити при

...
Четирите обекта от древното римско селище, които бяха открити при
Коментари Харесай

Консервират за зимата римските разкопки край магистрала „Струма“

Четирите обекта от античното римско населено място, които бяха открити при археологическите разкопки по трасето на автомагистрала „ Струма “ край Благоевград, ще бъдат краткотрайно консервирани на място. Преместването им ще стане през идната година.

Решението за ориста на двете гробници, раннохристиянската църква, римската вила и банята бе оповестено на 9 октомври от министъра на културата Боил Банов. Четирите обекта трябваше да бъдат преместени на 20 метра от магистралното трасе и експонирани като музей навън.

„ Времето обаче се оказа незадоволително “, призна ръководителят на изследванията доцент Здравко Димитров по БНР. „ Основно, тъй като има доста дълги и тежки процедури по координиране сред националните институти, министерство на културата и АПИ “.

Затова стартира зазимяване на обектите, финансирано от организация „ Пътна инфраструктура “, която е и възложител на плана за тяхното пренасяне.

„ Временната консервация се извършва бързо, защото става въпрос за покрития, краткотрайни, с навеси върху трайните структури, с цел да се запазят нещата по отговарящ метод “, уточни доцент Здравко Димитров.

Според него положението на скъпите структури е положително макар обстоятелството, че изследването на терен завърши на 20 юли, а задължението по защитата на обекта бе предоставен на община Благоевград.

„ Те са извънредно добре на терена, по този начин, както ги оставихме. В момента няма никакъв проблем да бъдат консервирани за зимата “, сподели доцент Димитров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР