Четирите национално представени работодателски организации са готови да сезират Главна

...
Четирите национално представени работодателски организации са готови да сезират Главна
Коментари Харесай

Бизнесът заплаши правителството с ЕК заради газовия пазар

Четирите национално показани работодателски организации са подготвени да сезират Главна дирекция „ Конкуренция “ на Европейска комисия (DG COMP) поради желанията на държавното управление да промени политиката на ценообразуване на „ Булгаргаз “ ЕАД. Бизнесът се тормози от обявените този месец планове за изменение на метода на действие на пазара на природен газ.

България в лицето на БЕХ, „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ един път беше наказана от Европейската комисия да заплати сериозна санкция по антимонополното дело AT.39849 – BEH Gas.

Премиерът Кирил Петков и енергийният министър Александър Николов в няколко обществени изяви заявяваха, че публичният снабдител преди всичко би трябвало да работи в интерес на обществото, по-късно в интерес на промишлеността. От страна на държавното управление бяха задавани въпроси като „...кой печели от смесването на комерсиалните функционалности и отбраната на публичния интерес, при държанието на „ Булгаргаз “ на пазара? “.

Това тормози работодателските организации, защото няма изясненост какви биха били възнамеряваните от държавното управление промени в пазара на природен газ.

Бихме желали да Ви призовем ясно да визиите желанията на държавното управление, които да бъдат подложени на нужното публично разискване и конструктивен разговор. Нека в разговора, за който настояваме, се има поради, че поносимостта на цената на природния газ за индустриалните предприятия е определяща за нашата жизненост и конкурентоспособност “, се показва в позицията на бизнеса.

Те припомнят, че невъзможността за индустриалната част на стопанската система да създава добавена стойност ще има неподходящи последствия за обществото като цяло.

Направените в общественото пространство изказвания основават внушението, че промишлеността не е част от обществото, а работи в негов ущърб. Създава се погрешното подстрекателство, че промишлеността се облагодетелства за сметка на останалите консуматори. На база на това се прокарва концепцията, че е належащо количествата от договорите на най-ниски цени да отиват оптимално за угаждане на потребностите на потребителите, снабдявани по контролирани цени, до момента в който за промишлеността ще се продава на доста по-високи. Искаме да обърнем внимание, че постигането на оптимално ниски цени за битовите консуматори е невероятно без миксирането на доставките им с тези на индустриалните консуматори.

Считаме, че актуалното ценообразуване на „ Булгаргаз “ към неговите клиенти е заслужено, като то работи в интерес на всички участници “, пишат работодателите в писмото си.

Те считат, че в случай че обществените изявления на властта се материализират, това ще съставлява „ дискриминация “, защото Стопанските консуматори, които са присъединени към газоразпределителните мрежи, ще получат ценово преимущество пред потребителите, присъединени към газопреносната мрежа, имащи контракти за доставка с „ Булгаргаз “. Също по този начин ще станем очевидци на „ кръстосано субсидиране “, тъй като държавната компания ще образува обособени цени за другите си клиенти, при изискване че получава природния газ от външни снабдители на единна цена за всички негови клиенти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР