Четирите международни летища - София, Пловдив, Варна и Бургас са

...
Четирите международни летища - София, Пловдив, Варна и Бургас са
Коментари Харесай

Всички международни летища у нас са готови да работят като част от Шенген от 31 март

Четирите интернационалните летища - София, Пловдив, Варна и Бургас са подготвени от среднощ на 31 март да работят като част от Шенгенското пространство за свободно придвижване. Вътрешният министър в оставка разяснява, че в идващите месеци следва да се стигне и до решение за премахването на контрола и по сухоземните ни граници.

Една инспекция по-малко - граничната, ще има както за заминаващите, по този начин и за идващите пасажери, чието пътешестване приключва или стартира от летище, което е на територията на страни от Шенген. Има един доста любопитен подробност. Първият аероплан, който идва от шенгенско летище ще кацне в София 20 минути след среднощ на 31 март. Така пасажерите ще са напуснали страната, от която идват откакто са минали граничен надзор, само че ще влязат у нас без гранична инспекция.



Последната гранична инспекция за пътуващи към страните от Шенген на летище София ще бъде осъществена в 23:59 часа на 30 март. От първата секунда на 31 март от София към Виена, Париж, Рим, Берлин и другите градове от Шенгенското пространство ще се пътува свободно.

" Реално от тази дата всички жители, които идват от страни - членки на Шенген няма да подлежат на паспортна инспекция. Мястото, на което се намиране - до тук действително, откъм гърба на вас ще бъдат шенгенските гейтове ", сподели Калин Стоянов, министър на вътрешните работи в оставка.

Граничният надзор за полетите отвън страните от Шенген ще се прави директно преди изходите към самолетите, а не както до в този момент незабавно след инспекциите по сигурността. За пътуващите с деца има още една смяна.

" За държавите-членки на Шенген, който лети за тези страни със своето дете, там няма да правим граничен надзор и гранични инспекции, т.е. за там не са нужни заявления ", сподели Антон Златанов, шеф на Групово дело " Гранична полиция ".



Така за пътуванията в Шенген родителите няма да приготвят нотариално заверени заявления, че са съгласни детето им да напусне страната. А, тези които по фамилни аргументи - като бракоразвод, са срещу пътуването, ще би трябвало да желаят възбрана за овакантяване от районните съдилища. С отпадането на паспортните инспекции гранична полиция ще би трябвало да следи територията на страната да не напущат от хора, които имат възбрана за това.

" Променяме метода си на работа. Започваме да залагаме доста повече на разбора на риска, на оперативната активност ", сподели още Антон Златанов, шеф на Групово дело " Гранична полиция ".

Според вътрешния министър Калин Стоянов, идната цел е отпадането на граничния надзор и по сухопътните граници към страните от Шенгенското пространство:

" По суша се надявам, че ще стане до края на тази година. За нас значимото е ние да продължим да охраняваме държавната граница по метода, по който го вършим сега и да продължим трайната наклонност на понижаване на миграционния напън. "

Усилването на защитата по границата с Турция е част от ограниченията за понижаване на противозаконното прекосяване на браздата с югоизточната ни съседка.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Данните за миграционния напън обрисуват наклонност на сериозен спад. През последното денонощие опитите за нелегално прекосяване на границата ни са едвам 29, а на същата дата през предходната година са били над 200. Тенденцията и за първите съвсем три месеца от годината удостоверява тази наклонност. От 1 януари до през вчерашния ден опиталите да влязат нелегално у нас са 6 100. За същия интервал на предходната година те са били 21 000, т.е. спадът е три пъти и половина.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР