Четирите компании заедно с Microsoft са най-големите публични компании в

...
Четирите компании заедно с Microsoft са най-големите публични компании в
Коментари Харесай

САЩ подготвят мащабно антимонополно разследване на технологичните гиганти

Четирите компании дружно с Microsoft са най-големите обществени компании в света

Федералните регулатори в Съединени американски щати приготвят огромно антимонополно следствие, ориентирано против софтуерните колоси Amazon, Apple, Фейсбук и Гугъл. Това оповестява Reuters, базирайки се на свои източници. Федералната комерсиална комисия (FTC) и Министерството на правораздаването, които дават отговор за използването на антимонополните закони в страната, са разделили разглеждането на четирите компании, като вероятно следствие на Amazon и Фейсбук ще бъде извършено от FTC, а на Apple и Гугъл - от министерството.

Раздвижването на американските институции е първият по-сериозен сигнал за стъпки към контролиране на софтуерния бранш в страната, откакто през последните няколко години вниманието стартира все по-често да пада върху растящото въздействие на софтуерните колоси и резултата от това върху консуматори и съперници.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Ще има ли следствие

По всичко наподобява, че регулаторите имат желание да стартират следствие. Ограничаването на правата на софтуерните колоси е една от дребното тематики, по които и републиканци и демократи съумяват да реализират единодушие, като представители на двете партии към този момент се изрекоха обществено в поддръжка на по-силна регулация. Администрацията на президента Доналд Тръмп също застава зад по-голям надзор на бранша. Освен политическия напън пред Financial Times експерти по тематиката разясняват, че двата регулатора нормално разпределят компетентност единствено ако имат действително желание да стартират следствие, какъвто е казусът. Въпреки това предизвестяват, че съставянето на обвиняване може да отнеме години.

След публикуването на новината в понеделник цените на акциите и на четирите компании пострадаха. Акциите на Фейсбук се сринаха със 7.5%, на Alphabet, компанията майка на Гугъл – с 6%, а тези на Amazon – с 4.6%. Цената на акциите на Apple също се намали - с 1%, макар насъбраните позитиви след годишната софтуерна конференция WDCC.

Междувременно началото на лично следствие разгласи и правната комисия в Камарата на представителите на американския конгрес. Комисията ще ревизира активността на същите четири компании и на други представители на бранша, с цел да дефинира дали има опасност за конкурентността.

Основанията

През последните няколко години четирите компании неколкократно бяха подложени на критика от институции в Съединени американски щати и Европа поради доминантната им позиция в рекламата, онлайн търговията, търсенето в интернет, както и поради количеството данни и информация за консуматори, с което разполагат. Последните да вземем за пример им оказват помощ доста по-лесно и тъкмо да таргетират своите клиенти и да им оферират точните артикули, което беше и една от аргументите да изпреварят доста от съперниците си. Полемика провокира и методът, по който се събират тези данни и се дават на трети страни.

В момента Европейската комисия проверява Apple по недоволство от компанията за стрийминг на музика Spotify. Според Spotify американската компания лимитира избора на потребителите и пречи на нововъведенията посредством магазина си за приложения App Store в интерес на Apple Music. Миналата година FTC стартира следствие на Фейсбук във връзка със шерването на потребителски данни с английската компания Cambridge Analytica. През април компанията разгласи, че чака санкция в размер на 5 милиарда $. По-рано тази година пък Европейска комисия разгласи, че още веднъж ще санкции Гугъл – този път с 1.5 милиарда евро поради антиконкурентни ограничения сред 2006 и 2016 година по отношение на други интернет търсачки. През март европейският комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер пък стартира авансово следствие против Amazon поради потреблението на данни от ритейл колоса и на процедура " хибридната роля " на компанията като търговец и в същото време като платформа за други търговци.

До момента представители и на четирите компании отхвърлят коментар по тематиката. Заедно с Microsoft Amazon, Apple, Фейсбук и Гугъл са петте най-големи обществени компании в света.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР