Четирите арабски държави, които поставиха Катар под изолация, смекчих тона

...
Четирите арабски държави, които поставиха Катар под изолация, смекчих тона
Коментари Харесай

Съседите на Катар „клекнаха“, намалиха исканията до шест

Четирите арабски страни, които сложиха Катар под изолираност, смекчих тона и към този момент не упорстват емирството да извърши листата им с 13 съответни претенции, който стана прочут предишния месец, написа Би Би Си (BBC).

Дипломати от Саудитска Арабия, Обединени арабски емирства (ОАЕ), Бахрейн и Египет обявиха пред публицисти в постройката на Организация на обединените нации, че в този момент

желаят от Катар да одобри единствено шест съществени правилото.

Турция изпраща бойци в Катар

Ултиматум към Катар, Путин и Ердоган се намесиха

Те включват задължения за битка с тероризма и екстремизма, както и преустановяване на дейности, които те считат за провокационни и подбудителни. Засега към момента няма коментар от Катар, който отхвърля обвиняванията, че оказва помощ на терористи.

Катар отхвърли да се съгласи с настояванията, които заплашват суверенитета му или са в прорез с интернационалното право и осъди изолацията, в която го сложиха съседите му. Ограниченията по суша, море и въздух, въведени преди шест седмици, провокираха разтърсвания в емирството, което разчита на вноса, с цел да отговори на главните потребности на популацията.

Saudi-led bloc drops Qatar demands https://t.co/tG757N3paF
— BBC News (World) (@BBCWorld) July 19, 2017
По време на брифинг в постройката на Организация на обединените нации в Ню Йорк,

дипломати от четирите страни обявиха във вторник, че желаят да разрешат тази рецесия по другарски метод.

Постоянният представител на Саудитска Арабия Абдула ал Муалими съобщи, че външните министри на четирите страни са договорили шестте правилото на среща в Кайро на 5 юли и те би трябвало „ да бъдат признати елементарно от катарците “.

Изолацията на Катар е поради откуп за заложници

Напрежението в Залива не би трябвало да се подценява – то може да има резултат в международен проект

Г-н Муалими съобщи, че няма да има „ компромис “ по отношение на правилата, само че двете страни могат да обсъдят по какъв начин да бъдат приложени те.

Списъкът от 13 претенции към Катар, включваше закриването на осведомителната мрежа „ Ал Джазира “, затварянето на турската военна база, спирането на връзките с Мюсюлманското приятелство и смяна на връзките с Иран.

Коментар по тематиката на външния министър на ОАЕ:

The Gulf crisis over Qatar is unlikely to end soon, according to a U.A.E. official https://t.co/NM9BL7NX2D pic.twitter.com/ftu9aSkFdX
— Bloomberg (@business) July 18, 2017
Муалими съобщи, че

затварянето на „ Ал Джазира “ може да не е належащо,

само че прекъсването на подбуждането към принуждение и речта на омразата е от значително значение. „ Ако единственият метод да постигнете това е посредством затваряне на „ Ал Джазира “, по този начин да бъде. Ако можем да реализираме това, без да закрием Ал Джазира, това също е добре. Важни са задачата и правилото “, съобщи той, представен от Асошиейтед прес.

Постоянният представител на ОАЕ Лана Нусейбе предизвести, че в случай че Катар „ не желае да одобри главните правила за това, което дефинира тероризма или екстремизма в нашия район, ще бъде доста мъчно “ да остане в Съвета за съдействие в Персийския залив.

Катар призна, че дава помощ на ислямистки групировки,

избрани като терористични организации от някои от съседите му, изключително Мюсюлманското приятелство. Но емирството отхвърли да подкрепя джихадистките групи, свързани с „ Ал Кайда “ или „ Ислямската страна “ (ИД).
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР