Четиринайсет бойни самолета Су-25 са закупени от България и са

...
Четиринайсет бойни самолета Су-25 са закупени от България и са
Коментари Харесай

Български самолети Су-25 и танкове са в Украйна, твърди Bloomberg. МО отрича

Четиринайсет бойни самолета Су-25 са закупени от България и са предоставени на Украйна. Това оповестява Bloomberg, като се базира на информация на нидерландския изчерпателен уебсайт за защита Oryx.

Бойните самолети са били закупени от държави-членки на НАТО, като не става дума за директни доставки на оръжия от страна на България, а за такива, продадени на други страни, които след това са били дадени в помощ на Киев.

От Министерството на защитата обаче отхвърлят тези изказвания и споделят за bTV, че ведомството " не е продавало и/или предоставяло на страни на НАТО самолети Су-25, предопределени за Украйна ".

Бойните самолети Су-25 не са единственото българско оръжие, което попада в на Oryx. Сайтът оповестява, че са направени и други покупки, които след това са били изпратени на Украйна:
Чехия е закупила танкове T-72M1 от България през май или юни 2022 г.Същата страна е закупила и 152-милиметров гаубици D-20 през април 2022 година, както и ракетни установки BM-21 Grads през май или юни същата година.
Сайтът Oryx създава тези разбори посредством потреблението на открити източници. Проектът се управлява от публицисти, които преди са работили за групата за проверяваща публицистика Bellingcat, а един от тях е работил и вбританската компания за военно разузнаване " Janes Information Services ". Сайтът започва през 2013 година и в началото се концентрира върху спора в Сирия, само че от този момент насам е придобил интернационална известност с помощта на работата си по време на войната в Украйна.

Той постоянно ецитиран от огромни медии, в това число " Reuters ", " Guardian " и BBC, а " Forbes " даже го назовава " най-надеждният източник " за спора в Украйна до момента.

По негова информация съдружниците на Украйна до момента са дали над 4 хиляди бронирани машини, артилерийски установки, самолети и други оръжейни системи, с цел да оказват помощ на страната да се бори с Русия.

В последните седмици военната поддръжка се ускорява, като някои страни взеха решение да подхващат още една крачка към военната си поддръжка и дават още по-смъртоносни оръжия., като последва Франция, Съединени американски щати и Германия, които започнаха сходни ограничения.

През ноември 2022 година българският парламент също гласоподава да изпрати военна помощ на въвлечената във война страна. Министерството на защитата изготви лист с оръжия, които да даде на Киев. Той обаче остана засекретен.

Междувременно през декември, че разполагат с български противотанкови оръжия, само че не стана ясно от кое място тъкмо идват те.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР