Жешов: Легионерската болест убива 14 в Полша

...
Четиринадесет души са починали и повече от 150 случая са
Коментари Харесай

Четиринадесет души са починали и повече от 150 случая са потвърдени след огнище на легионерска болест в югоизточна Полша.

Много от заразените са откарани в болница след откриването на огнището миналата седмица.

Девет нови случая бяха диагностицирани във вторник.

Властите все още проверяват как бактериите легионела , който причинява заболяването, е попаднал във водоснабдяването на град Жешов и околностите му.

Местоположението на огнището първоначално предизвика опасения, тъй като Жешов е центърът за военна и хуманитарна помощ за Украйна и е домакин на голямо военно присъствие на САЩ.

"Не сме идентифицирали никаква информация, че имаме работа със саботаж", каза Станислав Зарин, пълномощен представител на полското правителство за информационната сигурност, пред телевизионния оператор Polsat News.

Той каза, че специалните служби искат да изключат саботаж, предвид местоположението на огнището.

Болестта на легионерите е сериозна белодробна инфекция предавани чрез вдишване на малки капчици заразена вода - не чрез пиене на заразена вода. Не е заразно.

Хората могат да се заразят при вземане на душ, пускане на вода в тоалетна или от климатична система.

Първоначалните симптоми могат да бъдат объркани с грип, а хората над 50 години и тези, чиято имунна система е компрометирана, са особено уязвими към болестта.

Легионерската болест се лекува чрез курс на антибиотици.

Повечето от хората, които починалите са били в напреднала възраст. Всички са страдали от други хронични заболявания, включително рак.

Разследването за установяване на причината за епидемията продължава. Първоначалните тестови проби се оказаха неубедителни по отношение на източника на бактериите.

В общинската водоснабдителна система е добавен допълнителен хлор като обеззаразител и властите предупредиха жителите да преваряват вода, преди да я пият.

Бактерията е идентифицирана за първи път през 1977 г. като причина за огнище на тежка пневмония в конгресен център на Американския легион във Филаделфия година по-рано.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР