Четирима заподозрени, предстоящ процес и продължаващи санкции срещу РусияДнес се

...
Четирима заподозрени, предстоящ процес и продължаващи санкции срещу РусияДнес се
Коментари Харесай

5 години от свалянето на малайзийския самолет над Източна Украйна

Четирима обвинени, иден развой и продължаващи наказания против Русия

Днес се навършват пет години от свалянето на малайзийския пътнически аероплан с ракета над Източна Украйна - покруса, коствала живота на 298 души, напомня Франс прес.

На 17 юли " Боинг " на самолетна компания Малейжа еърлайнс, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, беше изумен над зоната на спора сред украинските държавни сили и проруските сепаратисти.

По-голямата част от отломките на самолета бяха открити покрай украинското село Грабове. Части от тела и парчета от самолета обаче бяха разпръснати в радиус от километри, съобщи Българска телеграфна агенция.

В дните след драмата водачи от целия свят осъдиха свалянето на малайзийския " Боинг ". Тогавашният украински президент Петро Порошенко сподели, че става дума за " терористичен акт ". Барак Обама, по това време президент на Съединени американски щати, съобщи, че самолетът е бил изумен от ракета, изстреляна от зоната, следена от проруските сепаратисти, и това е станало " поради поддръжката на Русия ".

Няколко дни след нещастието Европейски Съюз одобри тежки стопански наказания против Русия, ориентирани против енергетиката, защитата и финансите. Холандия и Австралия, която загуби при свалянето на самолета 38 свои жители, упрекнаха намерено през май 2018 година Русия, че е виновна за злополуката и получиха в тази тенденция поддръжка от НАТО и Европейски Съюз. Москва отхвърля да е забъркана и трансферира виновността на Киев. Миналия месец страните от Европейски Съюз ускориха натиска над Русия, като я приканиха " да сътрудничи изцяло " на следствието и удължиха глобите против нея.

В първи отчет, от септември 2014 година, интернационалните следователи, ръководени от Холандия, споделиха, че самолетът е бил " надупчен по време на полет от обекти, летящи с висока скорост ". През август 2015 година те идентифицираха детайли, които евентуално са били част от ракетна система земя-въздух " Бук ", с каквато разполагат Москва и Киев. През септември 2016 година следователите споделиха, че са " получили " неоспорими доказателства, с цел да открият, че самолетът е бил свален от ракета " Бук ", пристигнала от Русия. През май 2018 година следователите откриха, че ракетата, свалила самолета, е пристигнала от 53-а противовъздушна бригада от съветските въоръжени сили, основана в Курск, Западна Русия.

На 19 юни тази година следователите оповестиха, че са разпознали четирима обвинени, които ще бъдат съдени от холандската прокуратура за ликвидиране. Това са руснаците Сергей Дубински, Игор Гиркин и Олег Пулатов, и украинецът Леонид Харченко - високопоставени фрагменти на проруските сепаратисти в Източна Украйна. Те са упрекнати, че са ескортирали системата " Бук " и че са предизвикали разбиването на самолета. Процесът против тях ще стартира на 9 март 2020 година в съд в Схипхол, покрай летището, откъдето потегли разрушилият се аероплан. Малко евентуално е обвинените да участват на делото. Русия и Украйна не екстрадират своите жители, съдени в чужбина. Те може да бъдат съдени задочно. Следователите не изключват в бъдеще да бъде заведено дело и против други обвинени. Те търсят членовете на екипажа за ръководство на системата " Бук " и хора, които са били частица от веригата на съветското командване.

Близките на починалите при разбиването на самолета настрана желаеха от Европейския съд за правата на индивида да " признае отговорността на Москва " за злополуката. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР