Четирима служители, арестувани в Буркина Фасо след осуетен опит за преврат, казва прокурорът

...
Четирима офицери от армията бяха арестувани в Буркина Фасо, каза
Коментари Харесай

Четирима офицери от армията бяха арестувани в Буркина Фасо, каза военен прокурор, ден след като управляващата военна хунта в страната обяви, че е осуетила опит за преврат.

Други двама офицери са „бягали“, според изявление на прокуратурата към военния съд в Уагадугу, столицата.

Военната хунта на Буркина Фасо заяви в по-ранно изявление, че разузнаването и службите за сигурност са осуетили "доказан опит за преврат" в сряда.

„Редица служители и други предполагаеми участници в този опит за дестабилизация са арестувани, докато други се издирват активно“, се казва в изявлението.

Отношенията между Буркина Фасо и нейния бивш колонизатор Франция се влошиха, след като разочарованието от влошаващата се несигурност стимулира две военни поглъщания миналата година. Отношенията между Буркина Фасо и нейния бивш колонизатор Франция се влошиха, след като разочарованието от влошаващата се несигурност предизвика две военни поглъщания миналата година. Винсент Бадо/Ройтерс

Лидерът на хунтата капитан Ибрахим Траоре по-късно каза в X, известен преди като Twitter, че е „отдаден на освобождението“ на страната.

„Уверявам ви в решимостта си да доведа прехода до успешен край, въпреки несгодите и различните маневри, предназначени да спрат неумолимия ни марш към суверенитет“, се казва в публикацията му.

Траоре завзе властта в западноафриканската държава с преврат на 30 септември миналата година в ден, белязан от стрелба и объркване в Уагадугу. Превратът беше вторият за осем месеца - лидерите и на двете обещаха да възстановят сигурността след години на насилие в страната.

По-рано този месец военните лидери на Буркина Фасо подписаха пакт за взаимна отбрана с хунтите в Мали и Нигер.

Триграничният регион се превърна в епицентър на насилието, което започна в съседно Мали през 2012 г., но оттогава се разпространи в сухия регион на Сахел на юг от пустинята Сахара.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР