Четирима работници бяха затрупани при изкопни работи за изграждането на

...
Четирима работници бяха затрупани при изкопни работи за изграждането на
Коментари Харесай

След проверката на инцидента в Перник: Не са спазени изискванията за изкопни дейности

Четирима служащи бяха затрупани при изкопни работи за построяването на канализация в Перник - двама от тях починаха на място. От Инспекцията по труда в Перник обявиха, че изкопът не е укрепен вярно и това е повода за свличането на земната маса.

Работниците са били затрупани 4 метра подземен, като съгласно специалисти изкопът не е бил укрепен вярно. Те са чиновници на частна компания от Гоце Делчев, която от две години взе участие в градежа, а възложител на плана е община Перник.

Загиналите мъже са от село Абланица. Двамата оживели са в положително положение.

Категорично не са спазени софтуерните процедури и условия за сходни действия, съобщи Любомир Владимиров - шеф на Изпълнителната организация по труда в Перник, предава Българска национална телевизия. 

Предстои да забележим дали работодателят оценил рисковете, дали има направен проект, само че изрично на терен се вижда, че не са спазени нужните условия за безвреден труд. Не може да се твърди дали служащите са инструктирани, защото през вчерашния ден не е конфискувана книгата за инструктаж. Те обаче са работили с персонални защитни средства, уточни Владимиров.

Изкопът би трябвало да се укрепи по цялата му височина, това би трябвало да стане с решение на проектанта още при започване на дейностите. Фирмата е проверявана през 2020 и 2021 година, а служащите имат трудови контракти, регистрирани в Национална агенция за приходите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР