Четирима от общо шест пилоти, които се обучават да летят

...
Четирима от общо шест пилоти, които се обучават да летят
Коментари Харесай

Повечето пилоти на медицински хеликоптери не отговарят на изискванията, алармира асоциация

Четирима от общо шест водачи, които се образоват да летят с медицинските хеликоптери, не дават отговор на условията. Това съобщи инж. Мариян Боновски от Световната хеликоптерна асоциация. Причината е, че те са над 60 години, а условието за работа в системата ХЕМС е те да бъдат под тази възраст. Освен това, по думите му водачите нямали и нужните 1000 летателни часа. Боновски е безапелационен, че би трябвало да има тъкмо координиране между структурите, които ще работят със избавителните екипи.

 

Ще пристигна медицинският хеликоптер, съгласно мен ще пристигна при започване на февруари, не в края на януари. Въпросът е дали имаме пилоти, които са подготвени за това нещо. Излезе листата, който е качен на ХелиМед. Обаче един водач по ХЕМС би трябвало да има 1000 летални часа. Добре подготвен би трябвало да е водачът, когато извършва интервенции по ХЕМС. Той би трябвало да избира площадки от въздуха от време на време.

Имаме един-единствен водач все още, който може да извършва тази дейност от тези 6 часа. Останалите могат да бъдат употребявани в обучението и построяването на системата. Има 17-18 някогашни военни водачи, водачи от Министерство на вътрешните работи, които реално имат летателни часове, но нямат брошура за водачи. Към този миг в България няма къде да се прави такова образование.

Държавата би трябвало да има самодейността да построи системата. Не може водачите сами да заплащат от джоба си за курсовете си. Държавата което прави в момента е чистата покупка. Физически този опит не може да се натрупа за 1 г.  Иначе има подготвени лекари, които са подготвени да се върнат от други страни, където практикуват HEMS. HEMS е система посредством която най-бързо да се окаже помощ за пациента. Трябва да се направи площадка и в Пирогов и оттова би трябвало да се стартира. Ние би трябвало да имаме бази на хеликоптери, с цел да може радиуса в който да оперират да е под 100 км. 

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР