Четирима от митрополитите не отговарят на условията да бъдат избрани

...
Четирима от митрополитите не отговарят на условията да бъдат избрани
Коментари Харесай

До средата на юли най-късно трябва да бъде направен избор на нов патриарх

Четирима от митрополитите не дават отговор на изискванията да бъдат определени за глава на БПЦ
Светият Синод се събира през днешния ден на изключително съвещание, на което ще разисква стъпките за църквата след кончината на патриарх Неофит. Сред незабавните решения е излъчването на наместник-председател, който краткотрайно ще управлява синода.

По канон това би трябвало да стане до седем дни след гибелта на патриарха, а за наместник се избира старшият по митрополитско служение. Това е митрополитът на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф, който е на работа от 1989 година. Йосиф обаче е отвън страната, по тази причина и до момента в който Неофит бе във ВМА съвещанията на Светия синод бяха водени от Великотърновският митрополит Григорий.

Снощи в 22.22 часа издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе признат с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Патриарх Неофит бе на 78 години.

Изборът на нов глава на Българската православна църква трябва да бъде направен в границите на четири месеца - до юли.

и Софийски митрополит би трябвало да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 година, да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с верни мисли върху православната религия и с тъкмо съблюдаване на църковния ред.

Българската православна черква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

В момента Сливенската епархия няма определен митрополит след гибелта на Йоаникий. Според богослови гибелта на патриарха ще отсрочи избора на нов Сливенски митрополит, заради което наследникът на Неофит ще бъде определен измежду деветима членове на Светия синод. 

Това е по този начин, така като четирима не дават отговор на изискванията да оглавят църквата. Трима от тях - Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний , Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприан   не са навършили 50 години.

Доростолският митрополит Яков пък не дава отговор на условието да е управлявал епархия най-малко 5 години - той беше определен през 2020 година

Деветимата, всред които ще бъде определен новият български патриарх са: 
Митрополитът на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф Великотърновски митрополит Григорий Плевенски митрополит Игнатий Ловчански митрополит Гавриил Пловдивски митрополит Николай Варненски и Великопреславски митрополит Йоан Русенски митрополит Наум Врачански митрополит Григорий Видински митрополит Даниил
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР