Четирима министри от правителството на Николай Денков обявиха, че няма

...
Четирима министри от правителството на Николай Денков обявиха, че няма
Коментари Харесай

Четирима министри обявиха, че няма да участват в служебния кабинет

Четирима министри от държавното управление на Николай Денков оповестиха, че няма да вземат участие в служебния кабинет.

Министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев съобщи, че при този вид не би взел участие в състава на бъдещо служебно държавно управление, в случай че получи покана за това. Коментарът си той направи след края на днешното държавно съвещание в Министерския съвет.

Попитан какво би споделил на своя правоприемник на поста, както и кои са значимите политики, които би трябвало да бъдат продължени, Тагарев отговори: “Продължаването на помощта за Украйна против финансови обезщетения и потреблението им за ускоряването на процеса по превъоръжаване на Българската войска ”.

Нямам желание да бъда длъжностен министър, сподели министърът на младежта и спорта в оставка Димитър Илиев.

По думите му, най-важното в неговия сектор е да се продължи линията на непоклатимост за Олимпиадата, тъй като това е от основно значение за нашите спортисти. “Разбира се, би трябвало да се направи оптималното за тяхното присъединяване, те би трябвало да се усещат подкрепени. Смятам, че нашият екип това е направил. Както се споделя, новият министър нищо да не прави, най-ще е добре. Хората ще могат да си продължат по метода, по който сме подготвили тяхното присъединяване “, добави той.

Илиев уточни, че тематиката за бъдещия длъжностен кабинет не е обсъждана на днешното съвещание на държавното управление в оставка.

“Не съм получавал покана ”, заяви също районният министър в оставка Андрей Цеков. “Има два нюанса, които желая да откроя. Първо – самият Димитър Главчев съобщи, че кабинетът би трябвало да е политически безпристрастен. Аз съм член на Изпълнителния съвет на „ Продължаваме промяната “. По формулировка това изключва присъединяване ми в този кабинет, съгласно поръчката на господин Главчев. На второ място – решение за присъединяване на министри от страна на „ Продължаваме промяната “ в кабинети не на нашата политическа партия, допуска решение на органите “, обясни той. 

Андрей Цеков означи, че след назначението на служебния кабинет той ще се върне в Народното събрание като депутат, за какъвто бе определен на предходните парламентарни избори. 

“Аз съм с политически мандат, заради което се връщам в Народното събрание ”, съобщи и министърът на правораздаването в оставка Атанас Славов. И напомни, че е част от управлението на “Демократична България ” и ще се върне в Народното събрание като част от парламентарната група. Министърът се надява наследникът му да внесе направения законопроект за правосъдната власт и текстовете да бъдат признати от депутатите.

Въпросите за служебния кабинет би трябвало да са към президента Румен Радев и към номинирания за министър-председател Димитър Главчев, отговори министър председателят в оставка Николай Денков, който също бе запитан дали министри от постоянния кабинет могат да вземат присъединяване в бъдещето служебно държавно управление.

Президентът Румен Радев се спря на ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев за претендент за длъжностен министър-председател от листата с 10 евентуални претенденти, който бе въведен след последните промени в Конституцията.

До организирането на предварителни избори се стигна, откакто Денков и държавното управление подадоха оставка и тя беше гласувана от Народното събрание на 6 март, а по-късно сътрудниците в ръководството – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не съумяха да се схванат за състава на нов кабинет.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР