Четирима ключови членове на международна престъпна мрежа, отговорни за компрометиране

...
Четирима ключови членове на международна престъпна мрежа, отговорни за компрометиране
Коментари Харесай

Операция Нептун удари киберпрестъпници, източили хиляди

Четирима основни членове на интернационална незаконна мрежа, виновни за компрометиране на данните от разплащателните карти и противозаконните транзакции против европейски жители, са арестувани в границите на взаимна интервенция по правоприлагане, под името "Нептун ", оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Операцията, подкрепена от Европейския център за киберпрестъпления (EC3) на Европол, е осъществена на 30 ноември т.г. на територията на България, Италия и Чехия. Акцията е проведена от италианския карабинери и е осъществена при непрестанно взаимоотношение с българската Групово дело „ Борба с проведената престъпност “ и Националната полиция на Чешката република.

Според първичните данни водачите на трансграничната незаконна група интензивно са направлявали всички стадии на незаконната активност, в това число вграждането на техническите средства в банкомати в централните елементи на европейските градове, производството на подправени кредитни карти и последващото лишаване на пари от банкомати в неевропейски страни, като Белиз, Индонезия и Ямайка.

В рамките на осъществените взаимни дейности са разпознати десетки компроментирани устройства, с сложени микрокамери и четци за магнитни ленти. Иззети са над 1000 подправени кредитни карти, събрани са и данни за осъществени многочислени лъжливи интернационалните транзакции на стойност повече от 50 000 EUR.

Разследването е почнало в края на 2015 година с изключителното подпомагане на Европейския център за киберпрестъпления (EC3), дал правосъдна и аналитична поддръжка, провел правосъдни действия на място, както и осъществен разбор на иззетите преносими компютри и смарт телефони.

Координацията и обменът на данните са подкрепени и от Съвместната работна група за деяние в региона на киберпрестъпността (J-CAT), основана в Европол, осигурила оперативното взаимоотношение и продан на данни в действително време сред проверяващите органи на страните.

Чрез съдействието на европейската полицейска организация, е осъществено и близкото полицейско съдействие и съгласуваност сред дейностите на полицейските сили на Италия, България и Чехия - основен фактор за сполучливото обезвреждане на незаконна организация.

Постигнатите резултати от интервенцията са още една забележителна крачка на правоприлагащите органи в посока на обезпечаването на по-среда на работа в региона на електронните транзакции в Европейския съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР