Четирима души, сред които заподозрян като поръчител, са били задържани

...
Четирима души, сред които заподозрян като поръчител, са били задържани
Коментари Харесай

Оръжеен търговец, оправдан за подготовка на убийство, е разпитван за разстрела на Алексей Петров

Четирима души, измежду които обвинен като гарант, са били арестувани от Министерство на вътрешните работи по следствието за убийството на Алексей Петров, научи “24 часа ”. Това се е случило скоро след разстрела на 16 август т.г. Те обаче са освободени без обвинявания, тъй като не е имало задоволително доказателства.
Един от арестуваните е прочут предприемач с задграничен генезис. Занимава се с търговия с оръжия. В предишното е бил обявяван и за интернационално търсене. Доскоро беше обвиняем за подготовка на ликвидиране, само че е оневинен. Бил е подозиран като възможен гарант и на атентата против Петров през 2015 година, когато стреляха по колата му с гранатомет. Един от претекстовете да го ревизират и задържат за 24 часа е, че като оръжеен търговец имал нужните патрони 7,62х39 мм, с каквито е погубен Петров, както и с бързомерец - апарат, употребен за тъкмо прицелване на късо разстояние. Смята се, че по някогашната барета е стреляно благодарение на това устройство, тъй като единият изстрел, евентуално вторият, е в окото му. Първият попаднал в торса, а версията на проверяващите е, че след патрона Петров се е навел и хванал за раната, което е разрешило на килъра да се прицели по-точно. Категорично е открито, че патроните не са били хидрашок - те се разпръскват при контакт, а единият е минал през Петров и е ранил в ръката спътницата му по време на похода в планината Мирослава Михайлова. Разследващите са предполагали, че заради контактите си в оръжейния свят арестуваният за 24 часа мъж елементарно може да се снабди и с незаконен автомат. Той бил подложен и на детектор на лъжата. Полиграфското проучване обаче отчело, че мъжът не лъже на въпросите за Алексей Петров. Нямало и други доказателства против него. Затова бил освободен.
Заради оръжието бил арестуван и различен мъж, прочут с другоземен прякор. Той се занимавал с контрабанда на автомати. Затова попаднал в ареста, само че и против него нямало доказателства. За всеки случай също бил подложен на детектор на лъжата, само че още веднъж без триумф. 
Тъй като след стрелбата Михайлова показала, че килърът се отдръпнал с колело, са тествани и няколко велосипедисти. Един от тях даже бил арестуван за 24 часа. Той обаче бил задържан за напълно друго - оказало се, че е разгласен за общодържавно търсене като очевидец по дело, само че не наказателно.
Четвъртият арестуван е от престъпния контингент. Той бе измежду тестваните по време на акция, подредена от тогавашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Разследването посочило, че мъжът няма нищо общо с убийството - бил е на морето и записи от камерите го удостоверяват.
Междувременно в понеделник стана ясно, че следствието ще получи нов подтик с отварянето на телефона на Алексей Петров.
“Потърсили сме помощ от ФБР ”, изясни градската прокурорка на София Илияна Кирилова. В края на октомври станало ясно, че айфонът на предприемача не може да бъде отключен. Затова от прокуратурата почнали да търсят движимости лица, които могат да им оказват помощ. “България не разполага с такава техника, която да може да отваря сходен телефон ”, изясни Кирилова за какво ФБР оказва помощ. По думите ѝ от американската работа са удостоверили, че телефон с изключена батерия - не е ясно какви са пинкодът за симкартата на телефона и този за отключването на към този момент включен уред, мъчно може да бъде разкодиран. “Но по всяка възможност службите ще ни оказват помощ, защото разполагат с такава техника и ще имаме информация от телефона ”, добави Кирилова.

Целта е да се видят последните контакти на Петров
Очаква се оттова да се обясни претекстът за убийството му. Ще се ревизират и последните му банкови прехвърляния, защото измежду версиите за убийството е и финансов претекст.
В опит да открият физическия причинител от Министерство на вътрешните работи са прегледали записите на камерите на Витоша и околията и са ги съпоставили с тези от пътя за Монтана. Причината - имало информация, че стрелецът се е насочил натам. Нямало обаче съвпадане на кола, предходна и през двете места.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР