Четирима души са загиналите след снощната стрелба на коледния базар

...
Четирима души са загиналите след снощната стрелба на коледния базар
Коментари Харесай

Равносметката от атентата в Страсбург - четирима загинали

Четирима души са починалите след снощната пукотевица на коледния базар в Страсбург, а 12 са ранени, някои от тях са в сериозно положение, като към този момент данните са за шестима по-тежко ранени. Стрелецът още не е хванат, само че френската полиция е наясно със самоличността му.

Four people die after shooting near Christmas market in #Strasbourg #Franceshooting pic.twitter.com/L7OTmE8B2V
— China Xinhua News (@XHNews) 12 декември 2018 година
Според информация на РИА Новости нападателят на име Шериф Ш., който е бил издирван поради " съпричаност към ликвидиране " и е попадал в лист с лица, " държани под око " поради риск от терористична активност - към 26 000 души, е избягал от мястото на закононарушението с такси. По неофициална информация мъжът е бил ранен - това споделил водачът на таксито, с което той избягал. Терористът е бил прострелян от силите на реда.

One dead, six wounded, gunman at large following shooting near Christmas Market in #Strasbourg, France. [11 December] Courtesy: IG/trismaster_sg #Fivosi #shooting #CoupDeFeu #FranceShooting #Attaque pic.twitter.com/73SWJhvjnh
— Fivosi (@FivosiGlobal) 11 декември 2018 година
Стрелецът е трябвало да бъде задържан тази заран. Полицаите обаче не са съумели да го намерят в дома му, а при обиска в жилището са открити гранати. Ироничното в тази ситуация е, че при започване на седмицата Комитетът по гражданските свободи Европейският парламент гласоподава за по-строг надзор на химичните субстанции в Европа с концепцията да се блокира опцията да се вършат самоделни взривни устройства вкъщи.
Междувременно се организира и незабавно съвещание с присъединяване на френския президент Еманюел Макрон. Обявен е ден на печал в Страсбург.
Реакции
В своя формален профил във Фейсбук евродепутатът Николай Бареков разяснява случилото се. Той споделя, че " 10- 15 минути ни разделиха от страшния смут. Купих дарове за децата, миришеше на канела, сладки и греяно вино и тъкмо зад тила ни става този смут.... единствено минути откакто се върнахме в постройката на Народното събрание го разбрахме, а е станало тъкмо зад тила ни. " По думите на Бареков измежду ранените имало и италиански евродепутат. Той твърди и, че преди стрелбата " ограниченията за сигурност бяха повърхностни ".

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, както и доста френски политици показаха съболезнованията си по отношение на гибелта на хора вследствие на въоръжено нахлуване в центъра на Страсбург. По последни данни починалите са четирима, а ранените 11, като някои от тях са в сериозно положение.
" Скърбя за жертвите на нападението в Страсбург. Ние, Европарламентът, продължаваме работата със силата на свободата и демокрацията против терора ", написа Таяни в Twitter, съобщи БГНЕС.
" Искрени съболезнования на фамилиите и околните на жертвите. Изразявам цялата си поддръжка на сънародниците ми от Страсбург и силите за сигурност ", разяснява ръководителят на Националното заседание на Франция Ришар Феран.
" Шокирана съм от информациите за пукотевица в Страсбург. Мислено съм с локалните поданици, жертвите и техните фамилии, както и с приятелите и сътрудниците в града, където е ситуирана Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) ", написа в Twitter ръководителят на ПАСЕ Лилиан Мори Паские.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР