Четирима души са задържани след като фенове на Левски нападнаха

...
Четирима души са задържани след като фенове на Левски нападнаха
Коментари Харесай

Фенове на Левски атакуваха палатките и счупиха плочата на Паметника на съветската армия

Четирима души са арестувани откакто почитатели на " Левски " нападнаха палатковия лагер пред Паметника на руската войска, счупиха плочата на монумента и замеряха с димки и други хората в лагера късно нощес.

Атаката е станала към час след успеха на " сините " над израелския " Апоел " (Беер Шева) с 2:1. Сигналът е подаден в 23,45 ч. Минути по-рано почитатели на " Левски " са нападнали палатковия лагер.

 

Агитката издигнала транспарант с надпис " Демонтаж ", а откакто счупиха плочата, написаха със спрей " Искаме български монумент ".

" Дойдоха към 20-30 индивида от агитката на 'Левски ", множеството с маски, извадиха спрейове, боксове, чук, с който започнаха да чупят надписа, започнаха да хвърлят запалителни елементи- димки, факли по нас... и аз не разбрах тъкмо. Всичко стана за минута- две. Успях да фотографирам единствено края ", написа във фейсбук Геновева Кръстева и ползва видео от офанзивата.

В клипа се вижда и полиция.

 

Не за първи път почитателите на синия футболен клуб показват своята сериозна позиция към паметника на окупатора, който те счетат, че няма място в центъра на една европейско столица.

За преместването на паметника има решение на Столичния общински съвет, по тази причина и хора отихода пред него с палатки - с цел да го бранят.

От няколко седмици симпатизанти на „ Левицата “, Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ са на палатков лагер и пазят паметника, само че до момента нямаше информация за конфликти.

 

Четирима души са арестувани след осъществено нахлуване нощес против палатковия лагер, който беше повдигнат пред Паметника на руската войска в София, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

 

" Незабавно са ориентирани екипи на полицията за изясняване на обстановката. На място е открита жена, потърпевша след изпръскване със спрей, чиято дамска чанта била открадната, установени са и вреди по монумента. В резултат на подхванатите бързи полицейски дейности са арестувани четирима мъже, последователи на столичен футболен тим - на 26, 33 и двама на 29 години, единият от които престъпно проявен. По случая са формирани досъдебни производства за кражба и безчинство. Работата по изясняване на всички обстоятелства и условия продължава ", оповестиха по-късно от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.


След офанзивата на място отидоха и политици като Мая Манолова и някогашния вътрешен министър Румен Петков.

 

Христо Колев от организацията " Изправи се. БГ " показа пред БНР, че офанзивата е осъществена от  " 30-40 индивида, маскирани ".

Мая Манолова назова атакуващите " шпиц-команда " в изказване във Facebook.

Румен Петков е безапелационен, че е имало " ясна политическа задача ".

 

Според един от охраняващите монумента, при нападението има мъж със спукана скула и обгазена жена, които са прегледани в болница.

 

Кметът на регион " Средец " Трайчо Трайков пред " Нова телевизия " прикани полицията да си свърши работата и да не разрешава да има палатки към паметника, както и хора в тях вечер. Това е неразрешено от разпоредба на общината и сходен апел насочи и кметът на София Йорданка Фандъкова.

 

" Докато го има този паметник, напрежение ще има. Това е като болен зъб, до момента в който не бъде изваден, той ще трови организма ", заключи кметът. Той акцентира, че неговата роля в процеса е спомагателна, тъй като притежател е страната. Трайков означи, че за първи път откогато е кмет има реакция от регионалния шеф, който е представителят на страната.

 

Кметът на регион " Средец " изрази мнение, че паметникът може да се демонтира и преди да бъде готово мястото за неговото следващо експониране. Предложи вид фигурите от монумента да се държат някъде на склад.

 

Вчера от регионалната администрация на София оповестиха, че проектът, който да подсигурява сигурност и здравето на хора при демонтажа на Паметника на руската войска е направен и предаден на способените органи и на Столичната община за утвърждение. Той разказва отговорностите и отговорностите на работещите на обекта, последователността на работата, реда за превоз и депозиране на материали, по какъв начин ще се задоволяват битовите потребности на работещите на обекта и т. н.

 

Преди ден кметът на столичния регион " Средец " Трайчо Трайков, на чиято територия се намира монументът, изиска към него да се сложи обезопасяваща ограда поради заплаха от рухване на каменни плочи от облицовката.

 

През март тази година Столичният общински съвет реши паметникът да бъде изместен и експониран в музей, като разпореди на кмета на София да изиска това от страната. Служебният кабинет не предприе нищо, само че постоянното държавно управление на Николай Денков на 2 август промени отчасти статута на паметника.

 

От обществена държавна благосъстоятелност мемориалният комплекс в Княжеската градина става частна държавна. Управлението на този парцел по този начин се дава напълно на регионалния шеф на София-град.


От регионалната администрация в София оповестиха в четвъртък, че направеният План за обезопасяване на паметника към този момент е импортиран за утвърждение от способените органи на Столична община.

 

Очаквайте продължение

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР