Четирима души са обвиняеми за участие в организирана престъпна група

...
Четирима души са обвиняеми за участие в организирана престъпна група
Коментари Харесай

Четирима с обвинения след акцията в Nexo, двама се издирват

Четирима души са обвинени за присъединяване в проведена незаконна група за пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз посредством платформата Nexo. Това оповестиха на брифинг от прокуратурата, ДАНС и Националната следствена работа, откакто през вчерашния ден бяха обискирани офисите на банката.

Ръководителят на Национална следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов уточни, че двама от обвинените са с мярка за неотклонение " Парична гаранция " от 1 млн. лв., а други двама, измежду които е и считаният за началник на незаконната група, се търсят и се счита, че са отвън България - макар че по данни на граничния надзор не са напускали страната.
 Криптобанката Nexo, за която работят близо 600 българи, е разследвана за пране на пари Обновена
Акция против българската криптобанката Nexo, за която работят 600 експерти у нас

В края на 2022 година компанията напусна американския пазар

С тях и компаниите им се заемат и Национална агенция за приходите и КПКОНПИ. " Има данни, че тези обвинени лица разполагат с извънредно огромни финансови благоприятни условия. Знаем, че те разполагат с извънредно скъпи парцели в Дубай, на Бахамите, на карибски острови, имат яхти. Един от обстоятелствата, които демонстрират, че те имат доста огромни финансови благоприятни условия - в един от домовете, които през вчерашния ден бяха претърсени, бяха открити 35 картини на скъпи художници (...) Салвадор Дали, Пикасо и Матис ", изясни представителят на основния прокурор - Сийка Милева.

Сарафов акцентира, че по следствието, почнало през септември 2022 година, са работили с партньорски служби от чужбина. Претърсени са 15 офиса и персонални адреса по проект и още два обекта - по необходимост. Над 20 очевидци са разпитани, като някои са изразили опасения за сигурността си и ще бъдат сложени под отбрана.

Иззети са компютри, дискове, пари и криптоактиви.
 Nexo: Криптото в действителност не става за противозаконни действия, работим с управляващите
Nexo: Криптото в действителност не става за противозаконни действия, работим с управляващите

Междувременно консуматори се оплакаха, че не могат да влязат в сметките си

Ще бъде назначен интернационален финансово-технологичен одит на Nexo, стана ясно по време на брифинга.

В какво упрекват Nexo

Ръководителят на бранш " Киберпрестъпления " в Национална следствена служба Светослав Василев изясни, че са засечени транзакции от адреси на Nexo към лице, което израелските секрети служби са открили като член на палестинска терористична формация.
 През Nexo са минали над $94 милиарда за 5 години
През Nexo са минали над $94 милиарда за 5 години

Това разгласи представителят на прокуратурата

Освен това, откакто Държавният департамент на Съединени американски щати затвори съветския даркнет пазар Hydra и глоби борсата Garantex на 5 април м.г., има 23 транзакции от нея към Nexo. Има и нарушавания на глобите, наложени от Организация на обединените нации на иранска криптоплатдорма.

По думите на Василев измежду транзакциите на Nexo има такива към адреси в криптоборси, свързани с киберпрестъпления, даркнет маркети, разследвани за измами fintech компании и адреси, на които са получавани откупи за изнудване. Той уточни, че се ревизират и данните за опити за манипулиране на криптопазарите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР