Четирима души получиха шанс за нов живот, след като близките

...
Четирима души получиха шанс за нов живот, след като близките
Коментари Харесай

Четирима души получиха шанс за живот след донорска ситуация във Варна

Четирима души получиха късмет за нов живот, откакто околните на изпаднала в мозъчна гибел 48-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат късмет за живот на други хора, оповестиха от Изпълнителната организация " Медицински контрол ".

На 29 септември медицински екип от „ Св. Марина “ – Варна, с началник проф. доктор Вилиян Платиканов, открива донорската обстановка – пациентка с мозъчен кръвоизлив е в мозъчна гибел. В тежкия миг нейните близки вземат хуманното решение да дарят органите ѝ за трансплантация и да спасят човешки животи, предава Българска телеграфна агенция.

На 30 септември по искане на ИА „ Медицински контрол “ и със съдействието на Министерството на здравеопазването е проведен полет със аероплан „ Спартан ”. Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската войска извършва сполучливо задача по обезпечаване на въздушен превоз на два медицински екипа за експлантация на органите. В същия ден на 39-годишен пациент е трансплантиран черен дроб във Военномедицинска академия, а в МБАЛ „ Лозенец “ са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж. По линия на съглашение за съдействие сред ИА „ Медицински контрол “ и Националната организация за трансплантация на Румъния, сърцето е предоставено на румънската страна, заради липса на подобаващи реципиенти у нас.

Министерството на здравеопазването и ИА „ Медицински контрол “ сервират откровени съболезнования към околните на дамата и благодарят за хуманния им жест. Благодарност изричат и на екипите на лечебните заведения, ЦСМП – Варна и Военновъздушните сили на Българската войска, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

От Министерството на защитата осведомиха, че задачата по обезпечаване на въздушния превоз е изпълнена от аероплан C-27J „ Спартан ” с екипаж от 16-а авиационна база Враждебна от състава на Военновъздушните сили. Командир на екипажа е майор Николай Георгиев, в екипажа са помощник-командир майор Дарина Христозова и борден инженер капитан Андрей Андрев.

Преди дни военнотранспортен аероплан „ Спартан “ от 16-а авиобаза Враждебна транспортира тежко болен пациент от Русе до София, а през юли още веднъж извърши сполучливо задача по обезпечаване на въздушен превоз на медицински екипи по искане на Министерството на здравеопазването по отношение на зародила донорска обстановка.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР