Четирима души остават в ареста след акцията, при която спецполицаи

...
Четирима души остават в ареста след акцията, при която спецполицаи
Коментари Харесай

Четрима души остават в ареста за дрога и вейпове

Четирима души остават в ареста след акцията, при която спецполицаи откриха оранжерия с канабис и вейп устройства. Окръжният съд във Варна наложи най-тежката мярка “задържане под стража ” на четирима от общо седемчленната група. Останалите трима са с мярка “парична гаранция ”.

Според прокуратурата, групата има общо със засаденето на общо 2750 растения от рода на индийския коноп в равнища, в землището на село Приселци. Установени са 13 оранжерии, в 12 от които са открити засадени общо 1632 растения от същия тип. В 13-тата било намерено оборудване с затулен вход, където били открити и конфискувани 11 бидона, в които са съхранявани 270 кг суха тревиста маса, реагирала на тетрахидроканабинол.При претърсванията били открити също 45 литра хексахидроканабинол – неразрешена субстанция от есента на 2023 година, избрана като високорисково наркотично вещество, над 1000 желирани бонбона, за които има подозрения, че съдържат психоактивно вещество, над 4000 капсули с течност за вейп устройства, над 1700 броя вейп устройства, както и в допълнение количество суха тревиста маса – към 215 кг, както и огромна сума пари – общо 36 000 лв.. На един от претърсваните адреси е открита работеща апаратура за добиване на канабиноиди и произвеждане на производни на тетрахидроканабинол субстанции.
В хода на следствието е открито, че разпространяването на пълнители за вейп устройства със неразрешените производни на тетра- и хексахидроканабинола и на вейп устройства се извършавало посредством онлайн поръчка или посредством обществена мрежа, а за доставката се употребявали куриерски услуги.
За управление на незаконна група за развъждане на неразрешени растения или за извличане, произвеждане или преправка на наркотични субстанции наказването е от 10 до 20 години отнемане от независимост, и санкция от 50 000 до 200 000 лв.. Участието в незаконна група се санкционира с отнемане от независимост от 3 до 10 години. Законът планува от 5 до 15 години затвор за разпространяване на опиати, както и санкция от 20 000 до 100 000 лв..

Защитата на привлечения като началник на незаконната група – 31 годишен мъж, уточни че в действителност той има позволение от Министерството на земеделието и храните за развъждане на растения от рода на конопа (канабис), и бил един от най-големите производители на марихуана за медицински цели у нас. Оранжериите пък били минали всички регулярни инспекции на способените органи, които не били открили съществуването на интензивно вещество над допустимите правила. Мъжът бил фамилен, с непрекъснат адрес, чисто правосъдно минало и преди да бъде осъществена акцията на ГДБОП, имал планувана дата за интервенция, поради влошеното си здравословно положение.
От прокуратурата показаха, че против него има висящо наказателно произвеждане във Враца, а когато е научил, че е търсен от полицията е направил опит да унищожи доказателства.
Варненският областен съд реши, че са събрани задоволителен размер от гласни, писмени и материални доказателства, от които да се направи обосновано съмнение за съпричастност на 31-годишния мъж към закононарушенията, за които е бил притеглен като обвинен. За съда има и действителен риск той да се укрие поради тежестта на закононарушението и огромният размер на плануванаъа глоба или да извърши закононарушение, като се опита да попречи на следствието. По отношение на здравословното му положение, прокуратурата има пълномощия да назначи здравна експертиза, с която да се откри дали престоят в ареста би влошил положението му.
Определените ограничения за неотклонение подлежат на тъжба или митинг пред Апелативен съд - Варна.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР