Четирима бивши председатели на Федералния резерв на САЩ, които все

...
Четирима бивши председатели на Федералния резерв на САЩ, които все
Коментари Харесай

Бивши председатели на Федералния резерв призоваха да не му се оказва политически натиск

Четирима някогашни ръководители на Федералния запас на Съединени американски щати, които към момента са измежду живите, насочиха церемониален апел да бъде уважавана независимостта на институцията, с цел да може тя да работи без да се притеснява от политически репресии, предадоха " Ройтерс " и " Франс прес ", представени от Българска телеграфна агенция.

Съвместното обръщение е оповестено във в. " Уолстрийт джърнъл " и е подписано от 91-годишния Пол Волкър, 93-годишния Алън Грийнспан, 65-годишния Бен Бърнанке и 72-годишната Джанет Йелън.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп неведнъж укорява централната банка, че слага спирачка на " неговата " стопанска система, като покачва лихвите. Той даже съобщи, че може да в профил нейния началник Джером Пауъл, който самият той назначи отпред на Фед. " Като някогашни президенти на Управителния съвет на Федералния запас ние сме единни в убеждението си, че Фед и неговият ръководител би трябвало да имат право да работят без значение и в полза на стопанската система, свободни от всевъзможен политически напън в кратковременен проект, и по-специално без опасност от премахване от служба или намаление на ръководителите на Фед по политически аргументи ", акцентират Волкър, Грийнспан, Бърнанке и Йелън.

Следва обширно ревю, подкрепено със съответни образци, за какво една самостоятелна централна банка е в по-добра позиция да предизвиква здрав и резистентен стопански напредък, в сравнение с институция, непрекъснато подлагана на напън от политици, които се стремят да бъдат избрани отново, какъвто е казусът с Тръмп, борещ се за втори мандат, отбелязва Агенция Франс Прес.

" За следващ път ни разочарова "

Американският президент упреква Фед и неговия президент, че зле са оценили обстановката в края на 2018 година и че са нараснали лихвите, до момента в който стопанската система на Съединени американски щати е започвала да се забавя. Както постоянно фен на хиперболите президентът не се колебае да твърди, че без грешката на Фед растежът можел да бъде двойно по-голям от сегашните близо 2 %, а борсовият пазар - с 10 000 пункта по-нагоре.

Финансовата институция в сряда намали лихвите за първи път от 11 години. За Тръмп обаче това не е задоволително, акцентира Агенция Франс Прес.

Джером Пауъл " за следващ път ни разочарова ", написа той в " Туитър " незабавно след понижението. Бившите ръководители на Фед признават, че е допустимо самите те и институцията да са допускали неточности, само че са уверени, че тези решения са били най-хубавите, защото са били плод на безпристрастна неполитическа преценка, основаваща се на ползите на американските жители в дълготраен проект. Те акцентират също по този начин, че независимостта не значи липса на контрол или неяснота, припомняйки ролята на Конгреса, на жителите и на медиите.

Волкър беше назначен отпред на Фед от президента демократ Джими Картър и беше одобрен още веднъж от републиканеца Роналд Рейгън. Грийнспан беше определен от четирима разнообразни държавни ръководители - Рейгън, републиканците Буш (баща и син) и демократа Барак Обама. Бърнанке беше номиниран от Джордж Буш - наследник и по-късно още веднъж от Барак Обама. Йелън беше назначена от Обама. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР