Четирима бивши банкери от вече затворения швейцарски филиал на голяма

...
Четирима бивши банкери от вече затворения швейцарски филиал на голяма
Коментари Харесай

Съдят швейцарски банкери за неадекватен контрол върху сметки на приятели на Путин

Четирима някогашни банкери от към този момент затворения швейцарски филиал на огромна съветска банка бяха изправени пред съда по обвинявания, че не са проверявали вярно сметки , открити на името на съветски челист с дългогодишни връзки с президента Владимир Путин , оповестява АП.

Процесът в окръжния съд в Цюрих в сряда произтича от информация за секрети финансови потоци, оголен от Panama Papers през 2016 година , в която е забъркан музикантът и другар от детството на Путин Сергей Ролдугин . Отне години на прокурорите да разплетат мрежата от пари и да отнесат случая в съда.

Процесът отваря необичаен прозорец към обвиняванията от Панамските документи, че член от приятелския кръг на Путин е оказал помощ за прехвърлянето на милиони в чужбина и че финансовите чиновници може да са си затваряли очите за сходни притоци. Путин отхвърли обвиняванията.

Както преди, по този начин и откогато Путин заповяда навлизане в Украйна, западните страни постановиха наказания против олигарси и други, които имат близки връзки с неговото държавно управление, в това число Ролдугин . Министерството на финансите на Съединени американски щати разказва Ролдугин като " част от система, която ръководи офшорното благосъстояние на президента Путин ".

Бившите чиновници на Газпромбанк - трима родени в Русия и един роден в Швейцария, чието име не може да бъде посочено съгласно швейцарското законодателство - са упрекнати в това, че не са ревизирали съответно дали Ролдугин, който е бил клиент на банката от 2014 до 2016 година, фактически има активите в сметки.

Документите, подадени при отварянето на сметките, изброяват предстоящи транзакции от 11,5 милиона швейцарски франка (12,2 милиона долара). Обвинителният акт не показва какъв брой от това може да е пристигнало в банката.

" Обществено знае се, че съветският президент Путин публично има приход от малко над 100 000 швейцарски франка и не е богат, само че в действителност има големи активи, ръководени от хора, близки до него ", съгласно обвинителния акт.

В документа се споделя, че Газпромбанк е поддържала сметките макар " изобилните " медийни известия за връзката на Ролдугин с Путин, в това число че той е кръстник на една от дъщерите на Путин.

Документите на банката показват приходите на Ролдугин като 1 милион швейцарски франка годишно , активите му - 10 милиона франка и специалността му като музикант, което демонстрира, че паричните потоци " по никакъв метод не са правдоподобни като лично благосъстояние на Ролдугин " и че методът, по който са били структуриран сметките сочи, че е бил употребен като " човек за сламка ", демонстрира обвинителният акт.

Цитирана е и публикация от New York Times, оповестена през 2014 година, в която се цитира Ролдугин, че не е имал милиони. Той е регистриран като автентичен притежател в сметките на две компании, едната основана в Панама и една в Кипър .

През 2016 година, когато отчетите показаха Ролдугин като притежател на 2 милиарда $ в офшорни активи , Путин отхвърли да има каквито и да било връзки с офшорни сметки и разказа приключването на информация от Panama Papers като част от напъните на Запада да отслаби Русия.

Путин означи, че макар че името му не попада в нито един от документите, изтекли от панамска адвокатска адвокатска фирма, западните медии настояват за присъединяване му в офшорен бизнес.

Путин сподели, че Ролдугин не е направил нищо неприятно и акцентира, че се гордее с музиканта , който харчи персоналните си пари за развиване на културни планове в Русия.

В сряда Кремъл не разяснява процеса против четиримата някогашни банкери.

Прокуратурата желае подсъдимите да получат седем месеца отнемане от независимост условно.

Години наред Швейцария се пробва да почисти репутацията си на скрито леговище на милиарди непозволено добити или изпрани пари , в това число посредством законодателство, което изисква от банкерите да ревизират деликатно произхода на средствата, свързани с " политически експонирани лица ".

В един нашумял случай швейцарските прокурори помогнаха за разбиването на милиарди, свързани с някогашния министър-председател на Малайзия Наджиб Разак, в по този начин наречения скандал 1MDB.

Швейцарският филиал на Газпромбанк обяви през октомври, че приключва активността си след съвещания с швейцарския регулатор на финансовия пазар FINMA.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР