Четирима български моряци от кораба Рожен се прибират във Варна,

...
Четирима български моряци от кораба Рожен се прибират във Варна,
Коментари Харесай

Във Варна се прибират четирима български моряци от кораба "Рожен"

" Четирима български моряци от кораба " Рожен " се прибират във Варна ", заяви шефът на Параходство български морски флот кап. Александър Калчев, представен от Българска национална телевизия.

Плавателният съд дойде в Истанбул, където екипажът ще бъде сменен и допълнен. " Рожен " е един от трите кораба, които в петък отплаваха от Украйна, натоварени със зърно.

От украинските черноморски пристанища потегли нов ескорт, а за първи път от началото на войната на украински бряг дебаркира задграничен търговски транспортен съд. Всичко това дава очаквания за възобновяване на постоянния експорт на украинска продукция.

" Рожен " мина през Босфора, откакто получи утвърждение от Съвместния координационен център в Истанбул. " Четирима българи от екипажа са слезли на турския бряг и ще се приберат във Варна късно довечера или на следващия ден рано сутринта ", съобщи шефът на Параходство БМФ капитан Александър Калчев.

Докато " Рожен " още е в Истанбул, екипажът му ще бъде допълнен до 18 души. В града корабите, пренасящи украинска продукция, минават през инспекции преди да продължат по маршрута си. " Рожен ", който би трябвало да достави 13 хиляди тона царевица във Англия, е част от конвоя, който отплава от Украйна преди два дни.

Днес към Истанбул потеглиха още четири кораба - три от Черноморск и един от Одеса. Те транспортират близо 170 хиляди тона зърно и хранителни артикули - олио за Италия, слънчогледово семе за Китай и царевица за Истанбул и Искендерун.

Същевременно за първи път от началото на войната в Черноморск дойде транспортен съд под задграничен байрак, който също ще бъде претрупан със зърно. Властите в Киев чакат износът на украинска продукция да се усили до 3 милиона тона на месец.

Папа Франциск приветства възобновяване на износа от Украйна. " Това е знак за вяра и откровено се надявам, че следвайки този път ще бъде допустимо да се постави завършек на боевете и да се реализира обективен и дълготраен мир ", добави папа Франциск.

Износът от украинските пристанища се прави в границите на четиристранно съглашение, подписано на 22 юли в Истанбул. Основните страни, където се осъществя украинското зърно, са Египет, Индонезия, Бангладеш и Турция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР