Четирима български лекари от Военномедицинска академия и "Света Екатерина" заминават

...
Четирима български лекари от Военномедицинска академия и "Света Екатерина" заминават
Коментари Харесай

Лекари от ВМА и „Св. Екатерина” ще се обучават във Виена за белодробни трансплантации

Четирима български лекари от Военномедицинска академия и "Света Екатерина " отпътуват в края на седмицата на първото образование във Виена за осъществяване на белодробни трансплантации.

В България към момента не се правят такива интервенции, а пациентите може да се лекуват единствено в чужбина.

Николай Тихолов е един от късметлиите да заживеят втори живот. Наскоро получи крепко сърце, след решението на положителни хора да дарят органите на своя непосредствен. Николай е на 20 година, студент в Техническия университет в Габрово. Преди да се разболее, обичал да кара колело.Той е най-дълго преживелият пациент с изкуствено сърце, който е трансплантиран.

В интервенцията са взели участие проф. Петков и доктор Македонски. Вторият ще замине за Виена, с цел да учи техниката на белодробните трансплантации.

"Там се надявам да хвана тънките моменти, които са в следенето на болните, в интервенцията. Това са неща, които могат да се видят единствено на практика”, изясни доктор Йордан Македонски, хирург в УМБАЛ "Св. Екатерина " съобщи БТВ.

Обучението в Медицинския университет във Виена ще продължи 5 дни. По-късно лекарите ще бъдат поканени за второ образование от 3 до 6 месеца. Прогнозата е, че през 2021 година ще може да бъде направена първата белодробна трансплантация у нас.

„ В нашата работа смелостта е доста значима, тъй като рисковете за пациента са доста огромни. Все отново си остава този боязън, само че в случай че не посмеем да го създадем, значи не сме за тази професия”, добави доктор Македонски.

Първоначално интервенциите ще се вършат със взаимни екипи. „ Ние главно ще отговаряме за оперативната техника и първичната реанимация на тези пациенти”, изясни проф. Димитър Петков от Клиника по сърдечна хирургия в УМБАЛ "Св. Екатерина ".

Чакащите за белодробна трансплантация у нас са 18 души. За да може лекарите да прилагатнаученото обаче, е нужно да се усили броя донорските обстановки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР