Четирима български граждани са били арестувани в Букурещ в четвъртък

...
Четирима български граждани са били арестувани в Букурещ в четвъртък
Коментари Харесай

Зрелищно ВИДЕО от ареста на нашите ало барони при спецакция в Букурещ

Четирима български жители са били задържани в Букурещ в четвъртък при спецоперация на Дирекцията за следствие на проведената престъпност и тероризма (DIICOT) и прокуратурата, заяви пресслужбата на дирекцията.

Четиримата са от върхушката на мафията за телефонни измами и до ареста им се е стигнало в осъществяване на Европейски заповеди за арест, издадени от Специализираната прокуратура в София против трима от тях. По метода „ Помощ на полицията “ измамниците са съумели да измъкнат от свои жертви близо 500 хиляди евро, написа " ".

От DIICOT показват, че методът, употребен в Румъния е български патент.

Алоджиите дошли в Румъния поради по-либералния режим при продажбата на предплатени телефонни карти – в северната ни съседка не се изисква регистрация на картата. След това ползвали познатата от престъпните сводки у нас скица – звънили на евентуални жертви в България, представяли се за служители на реда и предупреждавали, че може да звъннат бандити.

После звънели като бандити, отправяли закани, а по-късно отново като служители на реда вкарвали жертвите да се включат в интервенцията със лични пари като стръв и доказателство за заковаване на нарушителите. По този метод тримата, против които има заповеди за арест са прибрали ок. 500 хиляди евро.

По данни на DIICOT арестуваните са от върха на телефонната мафия, ало барони или „ въртачи “. Те си избирали жертвите на инцидентен принцип със звънене на стационарни телефони в избрани обитаеми места. Второто равнище на групата са представлявали вербовчиците, които са набирали и направлявали куриерите – мулетата, прибиращи и доставящи плячката.

За реализиране на активността си телефонните нарушители са наемали стаи в хотели и пансиони, които не изискват регистрация с документ за идентичност.

СИМ картите са купувани от разнообразни павилиони, бензиностанции и супермаркети, а за позвънявания са употребявани извънредно телефони втора употреба, купувани от битаци и панаири, с цел да не могат да бъдат разпознати по IMEI номера.

Част от мобилните телефони са били укривани в тайници край пътищата преди границата с България, а други са били унищожавани след известно време в употреба. При обиските на арестуваните са открити 84 СИМ карти и 10 телефона.

Предстои трима от българите да бъдат изправени от прокуратурата пред Апелативния съд в Букурещ с цел да бъдат прегледани настояванията за тяхното предаване на България. В акцията са взели участие и служители на реда от SIAS – елитното особено поделение за специфични акции и интервенции на румънската полиция, част от отряда за битка с проведената престъпност.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР