Четиригодишно момиче стана най-младият човек, достигнал базовия лагер на връх

...
Четиригодишно момиче стана най-младият човек, достигнал базовия лагер на връх
Коментари Харесай

4-годишното момиче, което измина 270 км през Хималаите и стигна до базовия лагер на Еверест

Четиригодишно момиче стана най-младият човек, достигнал базовия лагер на връх Еверест. Заедно с татко си и седемгодишния си брат, Зара съумява да измине 270 км през Хималаите, отправяйки се от летището в Лукла и достигайки до височина от 5364 метра, където се намира базовият лагер за изкачването на връх Еверест.
 Кристин Харила - дамата, която изкачи всички осемхилядници за 92 дни
Жената, която изкачи всички осемхилядници за 92 дни

Свръхчовешкото достижение на норвежката Кристин Харила

Много хора подлагат на критика решението на татко ѝ Дейвид Шифра да я вземе, защото без значение от възрастта на катерача, преходът даже единствено до базовия лагер на Еверест е необикновено натоварващ за тялото и може да аргументи тежка височинна болест и даже гибел. Симптомите нормално се развиват сред шест и 24 часа след постигане на надморска височина над 3000 метра над морското ниво.

Дейвид Шифра обаче е безапелационен, че не е съществувал риск, тъй като е проверявал насищането на кръвта на децата си О2 и прецизно е следял за положението им във всеки миг.

" Нямаше проблем по време на похода, адаптацията беше над междинното равнище, дребната Зара, с помощта на доста положителното си физическо положение, даже изпревари, с дребни изключения, стотици други хора по пътя ", споделя татко ѝ.

И до момента в който ние се чудим по какъв начин е допустимо четиригодишно момиче да се оправи физически и душевен с нещо сходно, Шифра акцентира, че необикновеното образование на Зара в Малайзия й е помогнало да тренира и да се приготви. Още от ранна възраст, родителите ѝ натъртват на развиването на нейните физически и ментални умения.
 Силвия Аздреева,
Силвия Аздреева - до върха на света и назад

Българската алпинистка за достиженията си, фондацията " Заедно към върха " и бъдещите си проекти

Така да вземем за пример тя постоянно прави преходи от по 5-10 км с денивелация от 300-600 метра. През 2023 година дребното момиченце изминава 2200 км в джунглата. Към рисковата подготовка на Зара се прибавя и къпането в ледена вода, споделя нейният татко пред медиите.

Всичко това в последна сметка й е разрешава да счупи международния връх. Бившият международен връх за най-млад човек, достигнал базовия лагер на връх Еверест, се държеше от Приша Локеш Никаджу, която е единствено на 5 години, когато прави изкачването през 2023 година
 Памела Качмарек - полякинята, поради която ще погледнем на България с други очи
Полякинята, поради която ще стартираме да гледаме България с други очи

Памела Качмарек за живота в родината ни, за приключенията с колело у нас и за най-предизвикателните планински направления

Четиригодишната Зара е гражданка на две страни: Чехия и Канада, само че в този момент живее в Малайзия с родителите си и седемгодишния си брат. Освен невероятната си физическа подготовка, Зара има и други умения - приказва няколко езика. Освен родния чешки език, борави още с британски и китайски.

Изкачването до Еверест се трансформира в много известно занятие през последните години. През 2019 година " запушване " и пренаселеността бяха упрекнати за гибелта на 11 алпинисти единствено в границите на 10 дни по време на най-опасната част от изкачването. В някои моменти от покоряването на върха до Еверест алпинистите са принудени да минат около замръзналите тела на някогашни катерачи. Въпреки заплахите, даже най-младите алпинисти към момента се надяват да изкачат известната планина.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР