Четиригодишната ви дъщеря облича рокли на принцеса и гледа татко

...
Четиригодишната ви дъщеря облича рокли на принцеса и гледа татко
Коментари Харесай

Татко – моят принц

Четиригодишната ви щерка облича рокли на принцеса и гледа баща с влюбени очи… В това няма нищо притеснително. На тази възраст е изцяло обикновено идеалният мъж, принцът на фантазиите й, да е баща. И несъмнено, тя изрично декларира, че ще се омъжи за него. Колкото и да я разубеждавате, че това е нейният баща и няма по какъв начин да се омъжи за него, тя е уверена в своята справедливост.

Спокойно, всяко момиченце минава през тази фаза. И влюбването в баща няма нищо общо с това влюбване, за което по-късно ще лее сълзи и написа сърцераздирателни известия на най-хубавите си приятелки. В този стадий от живота й обаче баща е нейният принц.

Едипова фаза

Специалистите назовават този интервал от растежа Едипова фаза. Тя настава нормално сред 3 и 6 години. Всъщност това е моментът, когато детето открива половото многообразие (разграничава мъжа от жената) от една страна и от друга - стартира да се разпознава с родителя от същия пол и желае да го замести. То стартира да носи обувките на ток на мама, протяга ръка към червилото й и напълно разумно желае да я замести в връзките й с мъжа в фамилията – т.е. баща. Същото се случва и с момчетата по отношение на майката.

Има ли проблем

Не, няма! Това е изцяло естествен постепенен стадий, през който детето ще премине. Важното е родителите да знаят по какъв начин да реагират, да се държат уравновесено, да обяснят на детето кое е вярно и за какво е по този начин, да предадат посланието, че баща и мама към този момент са женени и един ден то също ще има свое семейство, в което ще бъде мама или баща. Грешната реакция е да се подходи сериозно, да се вършат непрекъснато забележки на детето или да му се подигравате.

Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР