Четиридневна работна седмица - методът бе приложен в новозеландска компания,

...
Четиридневна работна седмица - методът бе приложен в новозеландска компания,
Коментари Харесай

В Нова Зеландия пробваха четиридневна работна седмица. С огромен успех

Четиридневна работна седмица - методът бе прибавен в новозеландска компания, след което 78% от чиновниците ѝ са декларирали, че съумяват доста по-добре да балансират кариерата и персоналния си живот.

Става дума за финансовата компания Perpetual Guardian, в което работят 240 души. Там са тествали използването на четиридневна работна седмица през месеците март и април тази година. През цялото време процесът е бил наблюдаван от анализатори. Заплащането на чиновниците не е било намалявано , прецизира The Guardian.

Основателят на Perpetual Guardian Андрю Барнс се взема решение на концепцията, защото счита, че по този метод ще се покачат мотивацията, фокусът и успеваемостта им. Допълнителният свободен ден пък ще им разрешава да отделят задоволително време на фамилиите си и другите си занимания.

През двата месеца, в които хората са работили на четири дни, наблюдаващите анализатори са отчели растеж на удовлетвореността от работата на всички равнища. Служителите са изпълнявали отговорностите си по-добре и по-стегнато и множеството от тях са декларирали, че трудът им доставя по-голямо наслаждение.

Тези, които считат, че салдото сред кариерата и персоналния им живот се е подобрил, са се нараснали с 24%. В същото време е регистриран спад на равнището на стрес със 7%.

Министърът на труда на Нова Зеландия Иън Лийс-Галауей е бил осведомен с резултатите, които е намерил за " доста забавни ". Той приканва и други компании да опитват с разнородни трудови модели.

Не излиза наяве дали Perpetual Guardian счита да резервира четиридневната работна седмица и в бъдеще, само че Андрю Барнс несъмнено е удовлетворен от постигнатото. " Родителите прекарват повече време с децата си. Когато имаш повече време за себе си, околните си и персоналните си ползи, опцията да се разболееш от меланхолия или сходно положение понижават фрапантно, което е отлично ", счита той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР