Четиридесет и девет от 50-те републикански американски сенатори заявиха в

...
Четиридесет и девет от 50-те републикански американски сенатори заявиха в
Коментари Харесай

Републикански сенатори в САЩ няма да подкрепят нова иранска ядрена сделка

Четиридесет и девет от 50-те републикански американски сенатори обявиха в понеделник, че няма да поддържат ново нуклеарно съглашение сред Иран и международните сили , наблягайки опълчването на тяхната партия против опитите за обновяване на съглашението от 2015 година на фона на опасенията, че договарянията по този начин или другояче може да се провалят, предава Ройтерс.

Позовавайки се на известия в пресата за нова договорка, която към момента не е финализирана и може да бъде торпилирана от съветската позиция, депутатите обявиха в изказване, че администрацията на президента Джо Байдън може " да реализира съглашение за намаляване на глобите и понижаване на рестриктивните мерки върху нуклеарната стратегия на Иран ".

Те се ангажираха да създадат всичко по силите си, с цел да не позволен всяко съглашение, което не " блокира изцяло " способността на Иран да създаде нуклеарно оръжие, да ограничи неговата стратегия за балистични ракети и " да се изправи против поддръжката на Иран за тероризма " .

Сенатор Ранд Пол е единственият републикански член в Сената, който не подписа изказването от понеделник. В изказване по имейл той сподели: " Осъждането на договорка, която към момента не е дефинирана, е сходно на осъждането на самата дипломация и " не е доста премислена позиция ".

Нито един републикански конгресмен не поддържа нуклеарното съглашение от 2015 г . сред Техеран и великите сили, реализирано при Барак Обама, което лимитира програмата за обогатяване на уран на Иран в подмяна на унищожаване на интернационалните наказания против Техеран. Няколко демократи също възразиха тогава, само че съглашението беше утвърдено..

Законът за обзор на нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година (INARA) дава на Конгреса правото да преразгледа съглашението, само че е малко евентуално законодателите да съумеят да прекратят договорката напряко, откакто не съумяха да създадат това през 2015 г ., когато републиканците направляваха Конгреса.

Демократите в този момент имат нежно болшинство както в Камарата на представителите, по този начин и в Сената и е малко евентуално да се извърнат против Байдън, с цел да спрат огромна самодейност като договорката с Иран.

Споразумението от 2015 година направи по-трудно за Техеран създаването на материали за нуклеарни оръжия. То обаче се разпадна, откакто президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 година

Разговорите бяха възобновени, откакто Байдън стана президент предходната година.

Опитите за подписване на нова договорка останаха в неопределеност, след в последната минута, което доста наблюдаващи приписват на опълчването със Запада поради нашествието в Украйна. Информациите допускаха, че договорката е съвсем приключена. Говорител на външното министерство на Иран сподели в понеделник, че Вашингтон би трябвало да вземе решение за привършване на договорката.

Припомняме, че в неделя американското консулство в Ербил за които отговорност пое Корпусът на стражите на Ислямската гражданска война (КСИР) - елитната иранска армия. При удара не пострада никой.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР