Четиридесет и четири са вече смъртните случаи в Турция от

...
Четиридесет и четири са вече смъртните случаи в Турция от
Коментари Харесай

44 станаха жертвите на отравянето с менте алкохол в Турция

Четиридесет и четири са към този момент смъртните случаи в Турция от предходната седмица насам вследствие на консумация на подправен алкохол, заяви турската частна телевизия НТВ.

Само в Измир жертвите са 18, в Истанбул - седем, а приключили съдбовно случаи на отровени с алкохол хора има в още шест окръга на страната - Къръккале, Мерсин, Айдън, Мугла, Трабзон и Зонгулдак, съобщи Българска телеграфна агенция.

Полицията заяви, че е задържала 58 души през последните четири дни поради незаконно произвеждане и продажба на алкохол. От арестуваните седем души са сложени под арест.

Турското министерство на вътрешните работи уточни в края на предходната седмица, че полицията подозира, че някои от жертвите са употребявали почистващи препарати на алкохолна основа за подготвяне на домашни алкохолни питиета, оповестява Ройтерс.

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развиването постанова високи акцизи върху алкохола, отбелязва организацията. Акцизите върху най-обичаната турска алкохолна напитка на анасонова основа - ракъ, са скочили с 443 % пред последните 10 години, а акцизът върху бирата - с 365 %.

Правителството усили още веднъж акцизите върху алкохолните питиета през юли с още 6,9 %. Те се чака да съставляват тази година 2,7 % от всички данъчни доходи на фона на 1,6 % преди 10 години, съгласно данни на финансовото министерство.

Йозан Бингьол, специалист по данъчно облагане в университета Башкент показва, че прекалено високите акцизи върху алкохола ще насърчат жителите да употребяват алкохоли менте, което ще аргументи нарастване на държавните разноски за опазване на здравето и ще докара до доста случаи на гибел, които могат да бъдат предотвратени. Обратно на общото разбиране, държавните данъчни доходи няма да се усилят, а ще намалеят, акцентира той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР