Четири училища и две детски градини във Варна може да

...
Четири училища и две детски градини във Варна може да
Коментари Харесай

Ремонтират основно четири училища и две детски градини във Варна

Четири учебни заведения и две детски градини във Варна може да бъдат изцяло актуализирани със средства от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Местният парламент даде единодушието си Община Варна да кандидатства по процедура „ Модернизация на просветителна среда “ за повсеместен ремонт и обзавеждане на шестте образователни заведения.

Предвижда се реорганизация на главните учебни заведения „ Св. св. Кирил и Методий “, „ Добри Чинтулов “, „ Йордан Йовков ”, както и на IV Езикова гимназия „ Фредерик Жолио-Кюри “ .

Детските градини, които общината желае да обнови по тази процедура, са ДГ №17 „ Д-р Петър Берон “ и ДГ №18 „ Чайка “ .

Общият бюджет за цялата страна е 328,8 млн. лв. . За рационализация на материалната си база препоръчаните варненски учебни заведения може да получат до 4,5 млн. лв., а детските градини – до 2 млн. лв. . Освен да се сътвори модерна просветителна среда, другата огромна цел е обезпечаване на поддръжка за прекосяването към едносменен режим на образование в учебните заведения, както и превъзмогване дефицита тук-там в детските градини.

Ако бъдат утвърдени за финансиране, до 2026 година в образователните заведения ще бъдат осъществени : реорганизация на обектите, ограничения за енергийна успеваемост, ремонт на покривите, замяна на дограма, нови ВиК, ел. и отоплителни съоръжения. По процедурата е възможно продължение и надстрояване на учебните здания, в случай че в тях се учи на две смени. В учебните заведения ще се финансира и създаване на инфраструктура за бъдеща STEM среда - проучвателен лаборатории, класни стаи с високотехнологично съоръжение и други

Всички планове ще бъдат съпроводени от заявления на Общинския съвет, гарантиращи устойчивостта на плановото предложение, както и че съответната просветителна институция няма да бъде закривана за интервал, не по-малък от 5 години след крайното заплащане към Община Варна.

Крайният период за кандидатстване е 20.01.2023 година
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР