Четири села в област Разград са заплашени от воден режим.

...
Четири села в област Разград са заплашени от воден режим.
Коментари Харесай

Четири села в Разградско са заплашени от воден режим

Четири села в област Разград са застрашени от воден режим. Заради неналичието на дъждове в старите и плитки кладенци в региона няма задоволително вода, а ВИК-а мрежата е в окаяно положение.

Вече 25 години Милен Неделчев и фамилията му създават овощен посадъчен материал в разградското село Осенец. Безводието в последно време обаче изправя земеделците пред съществени провокации.
Милен Неделчев, аграрни производител: Много мъчно ще можем да оцелеем с безводието и дребното дъждове. Нивото на реката с всяка минала година стартира да пада. И това е причина, че водата може би ще свърши.
Проблеми основава и водопроводът в селото.
Милен Неделчев, аграрни производител: Много остарял, стават повреди.
Ако не паднат скоро дъждове, Осенец и още три села в района ще минат на воден режим.
Гюнай Хюсмен, регионален шеф на област Разград: Разпоредил съм на ВиК-дружествата да употребяват целия си запас да държат в бойна подготвеност система „ Дунав ", че при възможен дефицит на вода от плитките сондажи, да бъде включена към ВиК-преносната мрежа, с цел да може популацията да не страда от това безводие.
В момента водоснабдителната система работи едвам на 5% от потенциала си, а доставката на вода от нея излиза скъпо, посочи Хюсмен. Затова се търсят разновидности за нови, по-дълбоки сондажи за подпочвени води в региона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР